Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vägar för ödlor och bilar

En ny väg från E 18 till Surahammarsvägen, mer plats för handel och tunnlar för vattenödlor planeras nu norr om Erikslund.

Erikslund är inte färdigbyggt. Nya områden för handel planeras samtidigt som Västerleden ska förlängas så att en yttre ringled bildas runt stan. Den nya leden dras från E 18, vid nya Ikea och ska ansluta till Surahammarsvägen.

Söder om den tänkta vägen finns ett stort område med vattenödlor som är artskyddade. För att ödlorna inte ska bli instängda och på sikt dö ut planeras passager under den nya vägen, så att de kan ta sig ut från området.

Där ödlorna bor finns nu en naturlig damm som håller på att växa igen. I planerna ingår att göra nya dammar för ödlorna.

Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut den nya översiktsplanen på remiss.

I planen ingår också nya områden för handel. Där finns också naturområden som ska sparas för friluftsliv. Bruksleden ligger inom området.

I planen finns också separata gång- och cykelstråk samt en framtida bergtäkt. Den ska så småningom bli badsjö, när berget är utvunnet.

Den yttre ringleden ska sträcka sig runt staden från Öster Mälarstrand till Barkarö. Den nya vägen ska avlasta E 18 vid Ikea och Erikslund samt minska trafiken på Johannisbergsvägen, Skallbergsmotet och Bäckby-motet.

Senare ska Söderleden dras från Hacksta söderut mot Barkarö.