Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Västeråsrevyn - "en kärleksgärning"

Redan själva bemödandet med att sätta samman en revy som häcklar hembygden och analyserar samtiden är en slags kärleksgärning, och premiärpubliken svarade med hörbar uppskattning.

Nya Västeråsrevyn, med sin scenrutinerade ensemble, har haft en hel del tacksamma satirobjekt att plocka bland.

Även om fenomen som Ryanair, Sigmatorget-puckarna och Kokpunktens olycksstatistik lätt kan bjuda på volley-enkla humorpoäng krävs det klipska textförfattare som Staffan Bjerstedt för att lyfta komiken till intressantare höjder, både textmässigt och innehållsligt.

Hans råa drift med SDU-fraktionerna, under Johanna Werme-Bladhs och Jonas Öhrns gapiga Bolibompa-programledarkepsar, rymde skarp analys – och fick nästan skrattet att fastna i halsen.

Mediefenomen som kockprogram och antikrundehysteri blandas med bank- och bilskandaler. I ett kavalkadnummer med fjäderboor och läskbackar som enda rekvisita utförs en fartig och koreografiskt pigg återblick på gångna händelser.

Scenografin håller hög nivå, med väl matchade bildprojektioner och där en levande musikertrio bidrar till behållningen. Sånginsatserna bär dock inte alltid ända fram (eller upp).

Med komikveteraner som Jan-Erik Hagström och Sören Ivemyr krävs ibland inte mer än att de visar sig, men Hagströms nummer som taffligt bortdribblande snickare är ett av flera lysande nummer som väl kompenserar enstaka dippar och premiärstrul med ljudet.