Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända lär sig skilja på en och ett

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

De törstar efter att lära sig svenska men får ibland vänta mer än ett år på att få studera på SFI. Bäckbykyrkan har därför börjat hålla språkkurser för flyktingarna med frivilliga lärare.

”Min tvättmaskin är inte bra” står det skrivet på tavlan. Nasim Yousef går igenom förra veckans läxa med sina elever, som består av en grupp flyktingar från Syrien. Undervisningen startade för ungefär en månad sedan och hålls på måndagar och onsdagar i Bäckbykyrkans lokaler.

– Det började med att några personer pratade med Mats Nyholm om att de ville lära sig svenska. Han tog kontakt med mig eftersom jag kan arabiska. Jag tyckte att det var en bra idé, säger Nasim Yousef, som nu arbetar ideellt som lärare tillsammans med två andra.

– Jag kom själv som flykting från Irak för 15 år sedan. Nu vill jag hjälpa andra.

Han håller undervisningen på grundnivå eftersom det ständigt kommer nya personer utan erfarenhet.

– Uttalet är svårast. Man har inte vokaler på samma sätt i arabiskan utan pratar mer i halsen än i munnen, säger Nasim Yousef.

Även en av kyrkans diakoner, Giselle Hedman, har egen erfarenhet av att lämna sitt hemland. Hon kom till Sverige från Brasilien för 13 år sedan och är engagerad i språkprojektet.

– De här människorna kom till våra gudstjänster fast de inte kunde ett ord svenska. De ville hitta tillhörighet. Det är en grupp med en fantastisk inställning, säger Giselle Hedman.

Hon har även mött ett stort engagemang från svenskar som vill hjälpa till.

– Bara på en dag har jag fått kontakt från tre personer som vill vara med och undervisa, två som vill samla in kläder och en som vill hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

Vi dela in klasserna

Med fler frivilliga lärare hoppas kyrkan på att kunna utöka undervisningen och dela upp den i grund- och avancerad nivå.

– Vi hoppas hitta ett samarbete med kommunen för att rekrytera och ta tillvara den goda kraft som finns i Västerås, säger Giselle Hedman.

Gruppen som vill lära sig svenska växer. En del av dem kom till Sverige för en vecka sedan, andra för mer än ett år sedan. Trots att de inte ens vet om de kommer att få stanna är de ivriga att bli en del av samhället.

Mehran Bartazalian och hans familj flydde från Syrien och har bott i Sverige i ett år och tre månader. De väntar fortfarande på ett besked om uppehållstillstånd.

– Vi kom hit för att få ett bra liv. Vi vill stanna här, men vet inte om vi kommer att få det, säger han.

Trots ovissheten vill han och hans fru, Madeleine Bartazalian, lära sig språket. De är vana med att arbeta och längtar efter att få sysselsättning i Sverige.

– Nu är vi båda hemmafruar, säger Mehran Bartazalian.

Deras barn går i skolan och får lära sig Svenska.

– Vi vill kunna prata svenska med dem och med våra grannar, och känna att vi hör till, säger Mehran.