Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyårsafton 2011

Nyårsafton, en kväll med höga förväntningar, mat, dryck, fyrverkerier, dans, vänner och en kyss vid 12-slaget. Eller kanske en helt vanlig arbetsdag.

Kvällen är stjärnklar, kall och luften fylld med rök. På nätet debatteras det huruvida smällare borde förbjudas eller inte. Västerås gator är nästan tomma. De flesta restauranger har stängt. Nyårsafton är en kväll man firar hemma eller på mindre privata fester.

Anette Sederholm och hennes dotter Jennie är ute och promenerar med hunden Wille.

–Det är hans första nyårsafton så vi får se hur det blir vid 12-slaget, säger Anette.

Wille leker med sin träpinne medan vi pratar och verkar helt opåverkad av smällarna som redan har börjat att avfyras vid 19-snåret.

Vid Sigmatorget kommer Magnus Pettersson och Vivian Andersson gående under det tindrande taket av ljus. De har bokat bord för att äta nyårsmiddag.

Ett av få ställen som har öppet är Sturegatans pizzeria där man hade tänkt stänga klockan 18 men 19.30 har kunderna ännu inte släppt taget. Pizzabagaren Bilal Shkak hade hoppats på att vara ledig men bakar istället pizzor på långa rader.

På Jensen’s Bøfhus satsar man fullt ut. Servitriserna bär nyårshattar och varje gäst får en påse med bland annat smällkarameller, hattar och ballonger. Här samsas både par, barnfamiljer och kompisgäng.

Vid tolvslaget går staden ut i kylan och tittar på när himlen lyses upp av fyrverkerier och rislyktor. Smällarna är öronbedövande. Det skålas, skrattas, pussas och kramas. Sedan blir det tomt igen. Det nya året har gjort sin entré.