Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckeln är att de stora partierna måste vara beredda att samarbeta i konkreta frågor.

Ett oklart parlamentariskt läge med Sverigedemokraterna i riksdagen skulle kräva konstruktiva samtal och öppenhet för kompromisser mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

I går kom en opinionsmätning från Synovate. Det var jämnt mellan blocken och Sverige-demokraterna kom in i riksdagen. Opinionsmätningarna har visat skiftande resultat, men Synovate var inte den enda där inget av de politiska blocken skulle få egen majoritet.

Det vore fel att göra en situation som kanske inte inträffar till huvudfråga i val-spurten. Det är dock inte heller rimligt att låtsas som det regnar och inte alls ta upp vad som händer i ett oklart parlamentariskt läge.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick också frågan i SVT:s utfrågning. Han svarade som förut att det största blocket i ett sådant läge borde bilda en minoritetsregering. Det ledde till kommentarer i Aktuellt om att Reinfeldt därmed öppnar för att bli beroende av Sverigedemokraternas röster.

Socialdemokraterna har tidigare hävdat något liknande och menat att det bästa i det läget vore en majoritetsregering bestående av de rödgröna partierna och Folkpartiet eller Centerpartiet. De borgerliga partierna har å sin sida talat om att i första hand samarbeta med Miljöpartiet om de blir störst.

Förslagen att inrikta samarbetet på något mindre parti för att få stabila majoriteter har klara svagheter. Skulle Folkpartiet, som är mest för kärnkraft och hårt har kritiserat Vänsterpartiets regeringsmedverkan, sätta sig i en regering med Lars Ohly och avveckla kärnkraften? Skulle Centerpartiet, som har långtgående krav på uppluckrad arbetsrätt, ensamt lämna det borgerliga samarbetet för regera med Socialdemokraterna-LO och Vänsterpartiet? Kan Miljöpartiet med någon trovärdighet plötsligt byta sida och vad måste de borgerliga partierna i så fall erbjuda?

Ett oklart parlamentariskt läge ställer störst krav på blocket med minst röster. De partierna måste vara beredda att agera konstruktivt och ge upp det egna samarbetet och låta det andra, något större, blocket regera. Nyckeln är att de båda stora partierna måste vara beredda att samarbeta i konkreta frågor. Om Moderaterna kan sam-arbeta med en rödgrön minoritetsregering öppnas fler möjligheter att få igenom olika förslag. Ett mer ödmjukt agerande från Socialdemokraterna öppnar för möjligheter för en borgerlig minoritetsregering. Den blir inte helt beroende av Miljöpartiet.

Om de båda stora partierna i ett sådant läge inte vill inleda ett konstruktivt sam-arbete kan det parlamentariska läget bli mer låst. Det var vad som hände när Dansk folkeparti blev accepterat stödparti i Danmark. Efter ett framgångsrikt val var det socialliberala Radikale venstre bara några mandat från att kunna bilda en ickesocialistisk majoritetsregering. Men då dessa få mandat saknades fanns det bara två sätt för den borgerliga Venstre-Konservative-rege-ringen att få en stabil majoritet: samarbete med Socialdemokraterna eller med Dansk folkeparti. Socialdemokraterna var liksom i Sverige de borgerligas traditionella huvudmotståndare. I det läget valde regeringen Dansk folkeparti och dansk politik förändrades till det sämre.

De båda blocken gör helt rätt som nu satsar allt på egen majoritet. Men blir det oklart efter valet behöver det mindre blocket lösas upp.