Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nylagd trall på Lögarängen ruttnar bort

För två-tre år sedan lades ny trall på Lögarängen. Trallen som monterades är som reklamen säger miljövänlig och fossil genom behandling med Organowood. När jag häromdagen besökte Lögarängen möts jag av ruttnande trall som Västerås stad investerat i, eller rättare sagt slösat bort invånarnas pengar på.

Trallen som kostar minst tre gånger så mycket som godkänd NTR-trall har alltså i stor utsträckning börjat ruttnat efter endast 2-3 år och med tanke på enbart tre år i exponerat läge så kommer trallen att behöva bytas ut minst fem gånger under 20 år. Jag bedömer ytan uppgå till 1500 kvm till en kostnad av cirka 65 kr per löpmeter och som behöver bytas ut minst fem gånger. Detta innebär att plankan kommer kosta cirka 325 kr per löpmeter eller 2241 kr per löpmeter på en 20-års period. Om den totala ytan handlar om cirka 1500 kvm så kommer trallen kosta skattebetalarna cirka 3.3 miljoner, detta skall ställas i relation till cirka 250.000 kr som NTR-trall skulle ha kostat. Utöver detta tillkommer förbränning av Organowood, arbetskostnader med mera.

Min fundering är om ansvariga inom förvaltningen är kompetenta nog att ta sådana beslut att välja "miljövänlig" ruttnande trall där invånarna riskerar trampa igenom trallen och skada sig istället för trall med 20 års livslängd. Förvaltningen har redan spenderat hundratusentals kronor på palmer som dog och nu ruttnar även trallen bort.

Adam Svensson

Svar från Västerås stad : När vi byggde Lögastrand, med stor fin sandstrand och stora trädäck gjordes stora överväganden om vilket material vi skulle använda. Vi valde mellan ek, kärnfuru, och furu som behandlats med Organowood, en metod med impregnering utan tungmetaller. Av både miljöskäl och ekonomiska skäl föll valet på Organowood.

På en del ställen av trädäcket har vi upptäckt problem med röta trots att träet är rötskyddat. Vi kommer att kontakta leverantören för att undersöka saken.

Ulf Palm, kommunikationsstrateg, Teknik- och fastighetsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare