Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nypremiär för kräftfiske

Det var nypremiär för det organiserade kräftfisket i Svartån i Västerås på lördagseftermiddagen.

Detta exakt 46 år efter det att pesten slagit ut beståndet av flodkräftor i mitten av 1960-talet.

Den här gången är det signalkräftor som gäller, och precis klockan 16 sköt Per-Arne Blomberg från Fiskeklubben Aspen av startskottet och 250 burar skickades ner i vattnet mellan Vallbybron och Skarpskyttebron.

Lördagens fiske var ett test för att se om det finns ett livskraftig bestånd av kräftor i ån.

– Det finns kräftor i Svartån, berättar Per-Arne Blomberg. Man fick både stora och små, och det visar att det skett en generationsväxling.

– Det bådar gott inför framtiden.

Tillstånden hade lottas ut bland de som löst säsongskort för fiske i Svartån. 50 lyckliga vinnare utsågs, kräftorna skulle vara minst 10 centimeter och antalet burar var begränsat till fem per tillstånd.

Andreas Egeberg och Christian Jernberg med sönerna Alex och Max hade laddat upp ordentligt. De hade gjort ordentliga sökningar på nätet för att komma väl förberedda.

– Kassler skulle vara bästa betet, berättar de. Doften av rökt kött ska tydligen vara oemotståndlig för kräftorna.

Men för säkerhets skull hade de också med sig fisk, lätt ankommen mört och abborre.

Hur gick det?

– Vi fick två kräftor och det var burarna med kassler som lockade, berättar Andreas Egeberg, Vi hade förväntat oss mer, men det här var i första hand en kul grej för grabbarna.

Andra var mer framgångsrika, vissa fick mer än 25 stora fina kräftor.