Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för Skiljeboskolan

På Skiljeboskolan, en av Proaros hårt kritiserade profilskolor, har man lyckats vända den negativa utvecklingen och höjt snittbetygen. Trots det fortsätter skolan att tappa elever.

Najma Ali, Felix Wall, Oskar Magnusson, Christopher Pettersson och Sara Elaies går i nian på Skiljeboskolan.

Alla säger att de trivs bra på skolan, men att det var en kaotisk tid efter att den nya temaprofilen infördes höstterminen 2010.

–När vi började med det här ämnesövergripande var det riktigt stökigt, säger Oskar Magnusson och får medhåll av Felix Wall.

Under förra läsåret arbetade eleverna utan vanliga lektioner och scheman, helt temabaserat och utan långsiktig planering.

Idag är skoldagarna mer konventionella. Eleverna säger att det har blivit lugnare på skolan och att lektionerna håller högre kvalitet. Men tanken om temabaserad, ”ämnesintegrerad” under-visning finns kvar.

– Idéerna finns i allra högsta grad kvar. Vi har lärarlag som jobbar tematiskt, men inte så systematiskt som det var sagt från början. Vi vill bli mer och mer den profilskola som beställarna önskar, men utvecklingsarbete tar tid, säger den nytillträdde rektorn Lars Nordin.

Lars Nordin tror att elevtappet är ett resultat av det katastrofala förra läsåret.

–Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende och det går oerhört fort att rasera, säger han.

Najma Ali och Christopher Pettersson är stolta över sin skola och säger att situationen är bättre nu än förra läsåret.

–Skiljebo är en bra skola, även om den har dåligt rykte, säger Najma Ali.

– Nu har man fått ordning på det mesta. Folk har fått fel bild av skolan, säger Christopher Pettersson.

Vad är det som har blivit bättre?

–Lärarna har mer koll på läget, nu har vi ordentliga lektioner och riktiga scheman, säger Felix Wall.

För Lars Nordin, som bara haft rektorstjänsten i drygt en vecka, är det nu upp till bevis.

– Det är elever och föräldrar som är våra bästa ambassadörer. Genom att göra ett bra jobb här på skolan får vi tillbaka våra elever. Det här är en skola som är på väg framåt, säger han.