Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytänkande krävs om äldrevård

Kommer politikerna att genomföra sina fagra löften, vilket i hög grad inte minst gäller vården om våra äldre? Frågan har i hög grad blivit aktuell genom ett antal debattartiklar, som kunnat påvisa ett antal allvarliga brister i den löpande verksamheten.

Likaså har kommunen brustit i granskningen av avtal som ingåtts med en utomstående aktör som fått förtroendet att sköta verksamheten.

Ovanstående synpunkter är även baserade på egna erfarenheter av tre års boende i huvudsak hos Attendos äldreboende på Önsta-Gryta.

Sjukvården i Sverige får många pluspoäng i skriften "Folkhälsan", men detsamma kan man inte säga om äldrevården, vilket framgår av kommentarerna till ovan nämnda skrift.

Det är svårt för en ambitiös och kunnig ledning att genomföra nödvändiga och långsiktiga förändringar så länge byråkraterna kör vidare i gamla hjulspår. För att förändringar ska kunna ske krävs att politikerna skaffar sig både bredare och djupare kunskaper om hur äldreomsorgen fungerar i verkligheten.

Sjukvården i Sverige får många pluspoäng i skriften "Folkhälsan", men detsamma kan man inte säga om äldrevården, vilket framgår av kommentarerna till ovan nämnda skrift.

Vi talar ofta om sjuksköterskor med specialistkunskaper inom olika terapiområden, men det borde även finnas en särskild specialistlinje helt inriktad på vården av våra äldre. Vi vet idag att antalet åldringar kommer  att öka dramatiskt vilket ställer ökade krav på politikernas framförhållning.

Det räcker inte enbart med att bygga nya äldrebostäder, utan än viktigare är att kompetent personal finns tillgänglig på alla nivåer för att skapa en äkta känsla av trygghet, omtanke och samhörighet.

Enligt min uppfattning tycks Liberalerna vara det parti som ligger i täten när det gäller att utveckla ett nytänkande inom äldrevården.

Lennart Jansson

92 år

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel