Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt gymnasium från 2012 i Hallsta

Det blev till slut politisk enighet om att Hallstahammar ska ta över Kantzowska gymnasiet.

Den första januari 2012 tar Hallstahammar över Kantzowska gymnasiet. Fram till dess ska cirka tio miljoner kronor bantas bort.

– Det kommer att bli en liten men mycket modern gymnasieskola med den senaste tekniken. Men vägen dit kommer att bli tuff, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

Det var en helt enig kommunstyrelse som i går fattade beslutet att rekommendera kommunfullmäktige att kommunen ska ta över gymnasieskolan.

Den borgerliga alliansen har länge varit tveksam men står nu bakom beslutet.

– De ansvariga har fått gå hem och räkna om flera gånger. Vi måste ha en realistisk grund att stå på om vi ska driva gymnasiet vidare, säger Hans Strandlund (M).

Grunden är att skolan ska bära sina egna kostnader. För att komma ner till den nivån måste fem miljoner bort i så kallade overheadkostnader. Dessutom gör det vikande elevunderlaget att skolan kommer att halveras i storlek. En besparings på ytterligare fem miljoner.

Det betyder att kommunen 2012 kommer att få ytterligare cirka 7 000 kvadratmeter lokaler som man måste göra något med. I dag finns 2 000 kvadratmeter tomma lokaler.

– Men hellre det än 14 000 kvadratmeter som vi skulle få om vi lade ner skolan helt, säger Catarina Pettersson.

Vilken inriktning skolan ska ha är ännu oklart och inte heller hur den politiska organisationen ska se ut.

– Det viktiga är att Hallstahammarsungdomarna vet att det kommer att finnas en gymnasieskola och att vi är beredda att satsa på den, säger Catarina Pettersson.

När det gäller komvux avvaktar man med att ta några beslut i väntan på nya direktiv från regeringen.