Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt och gammalt blandas på museerna

Traditionellt måleri blandas med moderna installationer när Västerås konstmuseum slår upp portarna på lördag.

Konstmuseet inleder vistelsen i de nya lokalerna på Karlsgatan med tre utställningar, varav två bygger på material framhämtade ur museets omfattande samlingar.

Västeråskonstnärerna Elsa Celsing (1880-1974) och Brita Nordencreutz (1899-1982) är två av de främsta profilerna i Västerås konstliv. Nu lyfts deras konstnärsskap fram i en utställning som går under namnet På begäran.

- Det är väldigt många som frågat efter dem, säger utställningsintendenten Eva Borgegård som tillsammans med museichefen Susanne Eriksson ansvarar för invigningsutställningarna.

I rummet bredvid visas mer moderna verk, bland annat foto- och videokonst, som Konstmuseet har köpt på sig de senaste 15 åren. Bland de medverkande konstnärerna finns Annika von Hausswolff och Elina Brotherus.

Det som först möter Konstmuseets besökare är flera storskaliga konstverk och installationer som lånats in från andra institutioner och som visas under samlingsnamnet Konstruktioner.

Mest spektakulärt är kanske Christian Partos installation Visp, en jätteanläggning bestående av roterande stålvajrar och tusen lysdioder.

Länsmuseet visar i sin del av de nya museilkalerna upp ett urval ur sina samlingar, en utställning kallad Avtryck. Dessutom visas en fotoutställning om syrianer i Sverige, gjord av författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse O Persson.

En annan utställning handlar om den plats där museerna ligger, Mimerkvarteret, och dess industrihistoria. Vidare har studenter vid Mälardalens högskola byggt upp en utställning om kärnbränsle.