Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt teknikprogram ska ge fler ingenjörer

Industriarbete är något annat i dag, mer avancerat och kräver mer kunskap. Det sa utbildningsminister Jan Björklund när han talade på Teknikcolleges rikskonferens på onsdagen.

Annons

– Sverige är och kommer att förbli en industrination. I dag blir dock skillnaden mellan industriarbetare och gymnasieingenjör allt mindre. Det industritekniska programmet kommer successivt att avskaffas och inriktningen blir i stället på det nya teknikprogrammet som kommer 2016, sa Jan Björklund.

Han påpekade vidare att Sveriges konkurrenskraft äventyras om inte företagens behov av kvalificerade tekniker och ingenjörer tillgodoses framöver.

– Nedgången började när den fyraåriga teknikutbildningen lades ner. Under 90-talet införde den borgliga regeringen gymnasieutbildningar där man kunde välja bort svårare matte och språk. Socialdemokraterna menade att alla ämnen var lika värda.

Konsekvensen var att det gav negativa signaler till ungdomarna och industri var ett ord som avskaffades både bland företag och fack.

Jan Björklund ansåg, att det är dags att sätta industrin på kartan igen.

– Meritpoängreformen som infördes 2007 har gjort att trycket på civilingenjörsutbildningen och teknikprogrammet på gymnasiet ökat, ett oerhört positivt trendbrott.

Annons