Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vargrevir i närheten av Kolbäck

72 vargobservationer på en och en halv månad inom Köpings gränser. Det kan jämföras med totalt 20 observationer under hela 2011. Och det kan finnas ett nytt revir iMunktorpstrakten.

Det är första gången som länsstyrelsen offentligt bekräftar misstankar om ett nytt revir. Hur stort reviret är och om det sträcker sig in även mot Kolbäck är oklart.

Pierre Ahlgren, ansvarig för rovdjursinventeringen på länsstyrelsen, säger att man drar slutsatser av mängden observationer och egna spårningar i Munktorpstrakten. Iså fall blir det sjätte reviret iVästmanland. Och det tredje egna, vid sidan av Färna- och Skultunareviren. De tre övriga delas med grannlänen.

Det har skett en enorm ökning av vargrapporter iKöpings kommun nu i vinter. Självfallet är det oftast samma vargar som följs av en allt mer observant lantbefolkning. Men då och då är det vandringsvargar som dyker upp och sedan försvinner bortom länsgränserna.

– Det är en hektisk tid ute imarkerna just nu. Många vandringsvargar är i själva verket valpar som det är svårt för oss att hålla koll på.

Fram till i går fanns från Köping 72 observationer från nyår och framåt. Det ska jämföras med 20 för hela 2011.

Hur kan det ha blivit så många vargobservationer just i Munktorp och Odensvi?

– Vi vet inte riktigt. Men ett bidragande skäl är att landskapet är väldigt öppet och djuren syns på 300–400 meters avstånd. Men vi har spårat ett par vargar som kan ha bildat revir söder om E18.

Hur hög är trovärdigheten i allmänhetens observationer?

–Den har blivit väldigt mycket bättre. Visst kan det vara lätt att förväxla en hund med en varg, men det sker nog inte så ofta numera.