Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öar ramar in ny småbåtshamn

Fyra nya öar kan växa fram ur Mälarens vatten utanför Öster Mälarstrand om ett par år. Öarna ska ge skydd åt den nya hamnen.

Båtlivet i Västerås behöver fler bryggplatser för fritidsbåtar och kommunen planerar därför att bygga ut småbåtshamnen vid Öster Mälarstrand.

– Det är stor efterfrågan, framförallt för lite större fritidsbåtar, säger Lars Ljung, nämndstrateg vid kultur-, idrotts- och fritidsnämndens stab i Västerås.

I anslutning till småbåtshamnen planeras det också för en ny kaj för färjetrafik så att Elbafärjan kan lägga till.

Men i stället för en traditionell pir som skyddar hamnen från vågor och vind från Mälaren funderar kommunen på att skapa fyra holmar utanför hamnområdet. Öarna, som går under arbetsnamnet Vågholmarna, ska formas av muddermassorna som tas upp från sjöbotten vid bygget av själva hamnbassängen. Eftersom det är förbjudet att dumpa muddermassa slår kommunen därmed två flugor i en smäll genom att återanvända den i de konstgjorda holmarna.

Tanken är att öarna ska kunna utnyttjas av både sommarflanörer och skridskoåkare. Holmarna binds i hop av broar och bryggor och där ska finnas grillplatser, vindskydd, bänkar, sanddynor och mindre bryggor. Några av öarna får utsmyckningar i form av vindsnurror, snäckskulpturer och en jättelik mussla. Öarna ska enligt förslaget ha böljande former och vara så pass låga att de inte skymmer utsikten från land.

Bygget startar tidigast 2013.

– Det är ett långsiktigt projekt. Vi har ännu ingen klar bild av kostnaden, säger Lars Ljung.