Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oberäkneligt aprilväder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

April inleddes precis som april ska inledas, nämligen med ett aprilskämt.

Jag var hos min mamma och i tidningen kunde jag läsa att Pitepalten inte uppfyllde EU:s nya näringsdirektiv och skulle därför sluta säljas i butik. För att kringgå reglerna hade de tagit fram en ny mer näringsrik palt baserad på blomkål och broccoli. I tidningen fanns även en bild på en illgrön palt som såg allt annat än aptitlig ut. Detta trodde jag på i ungefär 30 minuter tills jag kom på att det var första april! Hela dagen gick jag sedan på helspänn för att inte bli lurad igen.

Första april är en oberäknelig dag, var som helst och när som helst kan man bli utsatt för ett aprilskämt. På ett sätt kan man säga att första april (kanske lite långsökt) representerar vädret för resten utav månaden. Aprilvädret är nämligen känt för att vara ganska oberäkneligt eller åtminstonde ombytligt. April är en vädermånad då framstötar av vårmild eller rent av sommarvarm luft brukar växla med utbrott av kylig eller isande kall luft från en nordlig riktning. Solen börjar värma marken allt effektivare. Marken värmer i sin tur luften som stiger och bildar stackmoln. Överdelen av dessa moln kan övergå i is och stackmolnen övergår i bymoln. Bymolnen ger ombytligt väder med byar av regn, snö eller hagel som varvas med solsken.