Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och hur blirdet i år?

Både personal och patienter blev lidande under fjolårets semesterperiod. Sen rekrytering, vikariebrist och bristande samordning var orsaken.

–Jag var ute i vården under sommaren 2010 och kunde konstatera att det fanns ett problem, säger Tomas Högström,(M), oppositionsråd i Västmanlands landsting.

Problemet var större än enbart personalbrist. Enligt honom fanns det ingen kommunikation mellan de olika verksamheterna. Planering gällande provtagning, operation och behandling var inte samordnad. Rekrytering av personal påbörjades för sent.

–Om man är ute tidigare finns det bättre förutsättningar att knyta personal till sig även om det kanske innebär att man måste lova lite längre vikariat, säger Tomas Högström.

Hur ser det då ut med rekryteringen inför sommaren 2011?

– Den har vi börjat med för länge sedan. Egentligen på-började vi rekryteringsarbetet redan i höstas när vi startade en sommargrupp med representanter från samtliga verksamheter och facket, säger Katarina Holmström-Engevik, utvecklingschef Division Medicin på Centrallasarettet.

Anette Daneryd, utvecklingschef för kirurgi, bekräftar att rekryteringen startat tidigare än förra året.

– Vi började vårt arbete i sommargruppen i december och flera chefer började rekrytera tidigare. Det måste man, säger Anette Daneryd, som varit sammankallande i sommargruppen.

– Det var en tuff sommar, förra sommaren, säger hon. Vår intention är att samordningen ska bli bättre.

Några siffror när det gäller rekryteringen av vikarier finns ännu inte. Divisionerna samlas på måndag för att att se över hur många vikarier som fattas.

– Det svåra är att hitta tillräckligt många vikarier, säger hon. Vissa avdelningar har det tyngre än andra.

– Det finns avdelningar som har högtryck på sommaren, som förlossningen där de har svårt att hitta barnmorskor, säger Anette Daneryd.

På kirurgen stängs ortopeden, precis som förra sommaren. Dessutom läggs rutinerna om.

– Vi gör inga planerade operationer under sommaren, bara akuta ärenden och cancerpatienter, säger Anette Daneryd.

På Division Medicin stängs 16 vårdplatser på medicinsk äldrevårdsavdelning.

– Sen har vi även barnkliniken och där ser det likadant ut som de senaste tre åren, vilket innebär att det blir 13 platser mindre än normalt. Avdelningen för nyfödda är öppen som vanligt, säger Katarina Holmström-Engevik.

Hon berättar att avdelningarna samarbetar sinsemellan för att hitta lösningar.

– Jag har jobbat många år på sjukhuset och det är alltid så inför sommaren att det fattas något. Just hos oss är det på hjärt- och akutmottagningen det saknas personal, säger hon och tillägger att det trots allt brukar lösa sig bra.

– Jag tror inte att patienterna märker så mycket av det, utan det är mer i organisationen det märks. Som patient ska man få samma vård, säger Katarina Holmström-Engevik.