Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och hur kul var det här på en skala...?

Tania Hörnicke 22, i Västerås skulle boka en resa med flygbolaget Ryanair. När hon ombads skriva in koden för spamskyddet löd den: Al- Qaida.

Tania Hörnicke 22, i Västerås skulle boka en resa med flygbolaget Ryanair. När hon ombads skriva in koden för spamskyddet löd den ”Al-Qaida”.

Tania avbröt bokningen. Hon tappade helt enkelt lusten att fortsätta. Och ville inte vara den som skrev in ordet eftersom historik sparas i den digitala världen.

- Riktigt opassande och tråkigt eftersom Ryanair är ett flygbolag, säger Tania och associerar som de flesta med världens hittills värsta terrordåd 9/11, då kapade passagerarflygplan 2001 flögs in i World Trade Center av just terrororganisationen Al-Qaida.

Varför ska man skriva in Al-Qaida för att boka en resa? VLT får tag i en representant på Ryanairs kundtjänst som erbjuder sig att svara men inte vill uppge sitt namn mer än ”Phoebe”:

- Jag tror koderna kommer upp slumpmässigt via dator, men varje gång man bokar förändras den, så om hon försöker igen så ändras den.

Hur skulle du själv reagera om du förväntades skriva in Al-Qaida när du skulle boka en flygresa?

- Kanske skratta. Eller också skulle jag blir rädd, säger Phoebe.

Systemet med kontrollord finns till för att avgöra om det är en människa eller en dator som försöker fylla i ett webbformulär. Syftet är att motverka spam. Programmet bygger på slumpvist utvalda ord ur böcker och tidningar. Samtidigt som användaren bekräftar för datorn att han eller hon är en riktig person, hjälper den till att digitalisera äldre skrifter.