Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockupationen som ger eko i Västmanland

Trots att Marockos ockupation av Västsahara pågår långt från Sveriges gränser ger den ett eko ända in hit till Västmanland.

Västmanlänningarnas pensionspengar placeras via AP-fonderna i oljebolaget Total som i strid med lokalbefolkningens vilja letar olja i ockuperade territorier, i ströbrödet i våra skafferier finns spår av fosfater från Västsahariska gruvor.

Den som handlar tomater från Marocko riskerar att köpa tomater som kommer från illegala plantager på ockuperade områden och lax från Norge föds upp med fiskmjöl som stulits från den västsahariska befolkningen.

För att göra västmanlänningarna medvetna om konflikten arrangerar vi i dag ett seminarium i Västerås.

Men trots att ockupationen pågår och trots att exploatering av landets naturresurser enligt folkrätten inte får ske utan att det sker med västsahariernas vilja och intresse i centrum, så töms landet på sina rikedomar.

En i raden av exploateringar som planeras är det tänkta bygget av sol- och vindkraft som ska ge Marocko energi vilken delvis ska säljas till Europa. Bygget ska till stor del ske i det ockuperade Västsahara och totalt uppgå till en fjärdedel av Marockos totala energiförsörjning 2020.

Western Sahara Resource Watch har i en ny rapport kartlagt Marockos planer på sol och vindkraftsbygge och även de företag som ska leverera material.

Företagen har upplysts om konflikten och flera har valt att dra sig ur exploateringsplanerna. Men andra företag har valt att stanna kvar. Till exempel Siemens.

Att bygga förnyelsebar energi är väldigt positivt. Men när det sker på västsaharisk mark, utan att västsaharierna gett sitt godkännande eller samtycke är det olagligt. Det cementerar ockupationen.

Men tyvärr används inte alltid påtryckningar. Ibland väljer omvärlden att i stället premiera ockupationsmakten Marocko.

Till exempel röstade Europaparlamentet nyligen igenom ett fiskeriavtal som innebär att Marocko kan tömma de fiskrika Västsahariska vattnen på fisk och sälja den till oss i EU. I strid med folkets vilja. I strid med folkrätten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel