Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenig hovrätt lindrade straffen för parets knarkbrott

Tingsrätten var oenig – och det var hovrätten också. Men slutresultatet blev lindrigare straff för en Hallstabo i 40-årsåldern och för hans några år yngre sambo. Men minoriteter i både tings- och hovrätt hade velat se skärpta straff.

Alltsammans började tidigare i år när polisen två gånger med någon månads mellanrum knackade på hemma hos paret och det visade sig att paret haft flera hundra narkotikaklassade smärtstillande tabletter hemma i bostaden, tabletter som de inte hade recept på.

Dessutom påträffade polisen mindre mängder av annan narkotika. Vid första tillfället anhölls mannen men släpptes efter några dagar. Vid andra tillfället gick saken till häktning och mannen frihetsberövades.

Båda åtalades för narkotikabrott vid Västmanlands tingsrätt. Båda erkände utan omsvep brotten och framhöll att det hela grundats i att båda har missbruksproblem och att narkotikan inte var avsedd att säljas, utan var tänkt att användas för eget bruk.

Vid tillfället för tingsrättens dom i juli i år hade mannen ännu inte hunnit börja avtjäna ett fängelsestraff på sex månader som han dömts till tidigt på våren, innan polisen hittade narkotikapreparaten som anges ovan.

Tingsrätten ansåg att paret skulle dömas till tio månaders fängelse vardera, vilket i mannens fall innebar att han dömdes till tio månader utöver de sex månader han tidigare dömts för.

Tingsrätten var inte enig; rättens ordförande och en nämndeman ansåg att båda borde dömas till ett år och tre månader, vilket för mannens del i praktiken hade inneburit ett år och nio månader med tanke på det tidigare ådömda fängelsestraffet.

Domen överklagades till Svea hovrätt.

Hovrättens majoritet, en yrkesdomare och två nämndemän, ansåg att de båda domarna för mannen skulle slås samman till en gemensam påföljd, eftersom en lagändring som innebär att man numera i större utsträckning ska döma separata påföljder inte trätt i kraft år 2016 när mannen begick de brott han dömdes för tidigt i våras i den första domen.

Majoriteten ansåg att straffet för honom är ett år och tre månader vilket också blev domen.

Två av yrkesdomarna ansåg dock att straffet skulle bli ännu högre. En av yrkesdomarna ansåg att tingsrättens straff skulle skärpas till den nivå som tingsrättens nedröstade minoritet ansåg – i praktiken ett år och nio månader.

En annan av yrkesdomarna ansåg också att det skulle utdömas två separata straff, men att det kunde stanna vid tio plus sex månader, alltså ett år och fyra månader.

När det gällde kvinnan ansåg en återigen oenig hovrätt å ena sidan att straffvärdet var något högre – ett års fängelse – än vad tingsrättens majoritet kommit fram till.

Å andra sidan såg hovrätten att det i hennes fall fanns skäl att döma henne till skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå en omfattande behandling mot sitt narkotikamissbruk.

Det blev också domen – och om hon misslyckas i sin behandling kan ett fängelsestraff på ett år bli aktuellt.

I hennes fall ville den yrkesdomare som önskade högst straff för mannen även se högre straff för kvinnan; ett år och tre månaders fängelse.