Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenig läkarexpertis

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Överläkare Gunnar Adell vid rättspsykiatriska stationen i Jönköping och professor Gösta Rylander vid Socialstyrelsen i Stockholm har uttalat olika uppfattningar om sinnestillståndet vid det tillfälle då en 24-årig västeråsare natten till söndagen den 13 juli 1969 mördade sin 19-åriga hustru genom strypning.

Överläkare Adell hävdade att gärningsmannen var i ett patologiskt rus under brottet, medan professor Rylander ansåg att så inte var fallet.

Den åtalade har erkänt.

Sluten psykiatrisk vård eller tidsbegränsat frihetsstraff blir den påföljd som rådhusrätten i Västerås har att ta ställning till efter tisdagens rättegång i mordaffären. Åklagaren yrkade på 10 års fängelse, medan försvaret hävdade att den mordåtalade var i stort behov av vård på mentalsjukhus.

Mordet på den 19-åriga makan ägde rum efter en fest, som paret haft tillsammans med ett par goda vänner, också ett äkta par, i lägenheten på Råbyområdet i Västerås. När paret gått till sängs efter festen sent på lördagsnatten blev mannen plötsligt aggressiv, möjligen efter ett gräl med hustrun.

Maken ströp sin hustru med hennes egen bh och släpade ned henne på golvet, där han flera gånger knivskar henne bland annat i halsen med en tveeggad dolk. Obduktion av kvinnan gav vid handen att hon redan var död eller döende av strypningen.

Efter mordet ökade gärningsmannens sinnesförvirring. Han tvättade av dolken, duschade och sköljde den döda hustruns kropp med vatten och skrev enstaka ord och meningar på skåpdörrar med en filtpenna. Så småningom, vid fyratiden på morgonen ringde mannen polisen för att den skulle se efter om han gjort hustrun illa.

Den åtalade har inget klart minne av händelserna kring själva mordet, han har blott vissa vaga minnesbilder av det skedda.

Mannen var i polisförhör omkring tio gånger innan man kunde få en bild av det som hänt. Det föreligger svårigheter i att veta om mannens minnesöar är verkliga minnen eller om de utgör fakta, som serverats honom vid polisförhören.

Under festkvällen konsumerades starksprit och eventuellt en del öl. Den åtalade och hans kamrat uppskattades ha inmundigat omkring 50 cl sprit vardera. Hur pass berusad gärningsmannen var när gästerna lämnade festen blev en subjektiv värdering där de två vittnenas åsikter gick isär.

Hustrun, det ena vittnet, tyckte att den åtalade var ordentligt berusad, medan hennes make ansåg gärningsmannen inte vara särskilt onykter, "möjligen tog han några snedsteg".

Överläkare Gunnar Adell anser i sitt yttrande att gärningsmannen befann sig i ett patologiskt rus vid mordtillfället och därför bör överlämnas till sluten psykiatrisk vård. Han anser att mannen kan vara farlig för annans säkerhet och även för sitt eget liv.

Överläkare Gunnar Adell är den ende av de två experterna som har träffat 24-åringen. Professor Gösta Rylander vid Socialstyrelsen i Stockholm har yttrat sig enbart efter de handlingar som han fått sig tillsänt.

Professor Rylander betonar i sitt yttrande till rätten att det är mycket svårt att fastställa patologiskt rus och att han är tveksam i sin slutsats. Han anser, att mannen inte är i behov av sluten psykiatrisk vård.

Länsåklagare Erik Lindström tog i slutpläderingen bland annat fasta på professor Rylanders utsago o. yrkade på 10 års fängelse för mord, medan försvarsadvokaten Lennart Sparrin betonade, att överläkare Adell verkligen hade träffat den åtalade – viktigt för utlåtandet – och yrkade vård på mentalsjukhus för den åtalade.

Dom i målet fastställes den 15 maj.