Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenig rätt skärper straff för apoteksrån

På eftermiddagen den 25 juni rånades Apoteket i Vallby centrum av en man beväpnad med kniv. Nu har en 23-årig man från Västerås fått skärpt straff för bland annat rånet.

Västerås. En oenig Svea hovrätt dömer 23-åringen till två år och tre månader i fängelse, främst för rånet men också för ett inbrott och en stöld. Hovrättens minoritet – en yrkesdomare och en nämndeman – ville fria 23-åringen för rånet.

Västmanlands tingsrätt, som dömde 23-åringen till två år i juli i år, var även den oenig; en av nämndemännen ville fria 23-åringen.

Rånaren viftade, den 25 juni, med kniv mot en apoteksanställd och skrek att han ville ha pengar, morfin och tradolan, ett lugnande medel.

Den anställda, som var gravid vid tillfället, blev efter rånet – då han fick pengar och medicin – inknuffad på en toalett.

Ett barn, som blivit vittne, namngav den delvis maskerade rånaren, och den apoteksanställda kände också igen mannen sedan tidigare.

Tingsrättens majoritet fann honom överbevisad.

Domen överklagades av båda parter till Svea hovrätt vars majoritet gjorde samma bedömning som tingsrätten och dessutom dömde 23-åringen för ett bostadsinbrott som tingsrätten friat från, samt skärpte straffet.

Rättens minoritet ansåg inte att enbart utpekandet räckte – men blev överröstad av majoriteten med siffrorna 3-2.