Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offret slogs medvetslös med statyett före mordet

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Polisen väntar på att också sjömannen ska börja tala sanning.

VLT 16 januari 1968.

Rolf Stålhammar blev – enligt vad Länstidningen erfarit – slagen sanslös med en statyett innan han i dag för en vecka sedan mördades genom strypning i sin lägenhet vid Vallgatan i Västerås!

Socialassistenten blev helt överraskad och hann inte värja sig.

Den anhållne tjugoåttaårige schweizaren har vid förhören lämnat en sådan berättelse att kriminalpolisen nu helt kunnat inställa alla spaningar som inte direkt rör de båda misstänkta.

Den 30-årige västtyske sjömannen begärs häktad för mord och schweizaren för medhjälp till mord! Båda är dessutom misstänkta för bland annat grova stölder i Danmark, Göteborg och Västerås.

– Vi har de rätta männen och väntar bara på att också sjömannen skall börja tala sanning, säger man inom polisen.

Mordspanarna är väl medvetna om att detta kan ta tid. Den tyske 30-åringen är hos den danska polisen känd för att – i bästa fall – endast medge sådant som han blir överbevisad om. Mannen är, som Länstidningen tidigare omtalat, förvisad på livstid från Danmark.

Schweizaren nekar – erfar Länstidningen – till mordet i villan på Iggebygärdet. Han skyller på sin kamrat. Och denne hävdar fortfarande att Stålhammar mådde bra när de båda lämnade honom framåt midnatt för en vecka sedan.

Båda männen är misstänkta för flera villainbrott i Danmark mellan jul och nyår och inbrott i sommarstugor och villor i Göteborgstrakten efter den 3:e januari. Vid ett av dessa inbrott stal männen den guldring med inskriptionen "Barbro 1954" som länge förbryllat mordspanarna i Västerås.

Göteborgsinbrotten erkänns av schweizaren. Sjömannen däremot hävdar att han över huvudtaget inte begått några brott.

Redan när männen anlände till Göteborg var de efterlysta för inbrott i Danmark. Den danska polisen, som tidigare haft mycket att göra med västtysken, kunde med hjälp av namnet i en hotelliggare fastställda de misstänkta gärningsmännens identitet. Männen smet f. ö. både i Danmark och Göteborg från hotellräkningar.

När de båda "turisterna" anlände till Västerås måndagen den 8 januari sökte de upp Stålhammar (vilken västtysken lärt känna för flera år sedan men därefter inte träffat och tillbringade kvällen i sällskap med socialassistenten och dennes två kamrater, en läkare från Stockholm och en Asea-anställd västeråsare).

Stålhammar trodde av allt att döma på de båda utlänningarnas uppgift om att de tjänstgjorde på ett fartyg. Männen fick i varje fall bo kvar hos Stålhammar natten till tisdagen "för att det var så kallt på båten".

Vid 13-tiden på tisdagen uppsökte de båda "sjömännen" sociala byrån, där Rolf Stålhammar arbetade. De uppträdde då "normalt" och talade bland annat om sig själva på sådant sätt att personal på socialförvaltningen fick reda på männens förnamn.

Schweizarens förnamn är så ovanligt att det knappast kan glömmas av en som en gång hört det.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen tog männen taxi från Centralen till Vallgatan 15. De "satt sedan och pratade" med socialassistent Stålhammar. Båda männen drack whisky, dock knappast några större kvantiteter.

Statyetten krossades

Enligt vad Länstidningen erfarit har schweizaren vid förhören på måndagen talat om att hans kamrat slog en ett par decimeter lång statyett i huvudet på Stålhammar.

Detta skedde helt oförberett för västeråsaren som satt och sysslade med plåster som han tänkt sätta på en skadad tå.

Rättsläkaren, docent Tom Saldeen, Uppsala, har också – som Länstidningen tidigare omtalat – konstaterat att Stålhammar hade en huvudskada som kan ha orsakat medvetslöshet. Slaget var i varje fall så kraftigt att statyetten gick sönder.

Vad som hände efter detta överfall är ännu inte klarlagt. Stålhammar påträffades på morgonen död i sin säng. Han var bunden till händer och fötter och hade en halsduk som munkavle. Flera lådor – bland annat i en chiffonjé i sovrummet – var utdragna och sannolikt genomsökta.

Om mordspanarnas teori håller stal gärningsmännen västeråsarens plånbok, checkblock och körkort.

De lämnade villan vid 23.30-tiden, tog Stålhammars bil och körde norrut via Enköping och Uppsala.

Sannolikt hade de illa lokaliserade männen svårt att hitta, vilket skulle förklara den fyra timmar långa körtiden till Gävle. Där blev de rutinkontrollerade av polismännen Hans Dahllöf och Friedrich Vad-Schütt. Schweizaren satt vid ratten och kan inte ha varit märkbart påverkad av den sprit han förtärt i Västeråsvillan. Polismännen skulle i så fall ha reagerat.

Några kilometer söder om Hudiksvall kastade männen ifrån sig den mördade västeråsarens plånbok. Den återfanns vid 6-tiden på morgonen den 10:e av en bilist som lämnade den som hittegods till polisen. Plånboken var tom bortsett från en lapp med den döde socialassistentens namn.

När sjömannen och blomsterdekoratören greps söder om Kalix – sex mil från finska gränsen – fann polisen också den mördades checkblock och körkort i offrets bil.

Mordspanarna i Västerås vet ännu inte om det fanns några pengar i Stålhammars plånbok när den stals i samband med mordet. De flesta av de smycken som påträffats hos männen tros härröra från inbrotten i Göteborg.

– Enligt vad som hittills framkommit under utredningen är det bara en som utfört själva gärningen i villan på Vallgatan, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Alf Juhlin.

– Jag begärde på måndagen den 30-årige västtyske sjömannen häktad som misstänkt för mord, grova stölder i Göteborg och Västerås samt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den 28-årige schweizaren begär jag häktad som misstänkt för medhjälp till mord samt i övrigt samma brott som hans kumpan misstänks för.

Vallas i dag?

Männen kommer att vallas i den mördade västeråsarens villa, kanske redan i dag, tisdag. Lägenheten är nu plomberad sedan kriminalteknikerna från Stockholm och Västerås avslutat i varje fall huvuddelen av sina undersökningar. Förhören med männen fortsätter i samma återhållsamma takt som hittills.