Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlikt i trädgården

Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder, men på tomten råder traditionella könsroller. Kvinnor pysslar och männen sköter de tunga sysslorna.

- Med det undantaget att det är kvinnorna som bestämmer, säger Pernilla Jonsson.

Pernilla Jonsson jobbar på analysföretaget Kairos Future som gjort rapporten ”Global Garden Report. Rapporten undersöker trädgårdstrender i tretton länder, bland annat Sverige.

- Fast i trädgårdsvärlden är inte trender så hett. Passion är ett bättre ord än trender, säger Pernilla Jonsson.

Rapporten baseras bland annat på 1,4 miljoner inlägg från bloggar som skrivs av trädgårdsentusiaster. Bloggarnas åsikter stämmer inte alltid överens med bilden av rådande trädgårdstrender som presenteras i tidningar och magasin.

- Trädgårdsarbete handlar om mer att skapa ett eget Eden, en skyddad värld som är avskild från samhällets krav, än att följa trender, fortsätter Pernilla Jonsson.

Trots att Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder styrs trädgårdsarbetet av traditionella könsroller. I rapporten framgår det att svenska kvinnor pysslar och fixar för att göra trädgården mysig och ombonad medan deras män sköter det tunga arbetet, som att gräva gropar och anlägga grönsaksland.

- Men det är kvinnorna som bestämmer hur trädgården ska se ut och var männen ska gräva.

Så det kanske inte handlar om traditionella könsroller utan om att kvinnor är smartare och låter männen göra det trista grovjobbet?

- Ja, så kan det vara, svarar Pernilla Jonsson och skrattar.

I Sverige handlar trädgårdsarbetet mycket om att gå tillbaka till ”mormors tid”, det vill säga att ta tillvara på det trädgården ger.

- Mormor hade en nyttobaserad trädgård. Vinbären fick man till exempel inte gå och småäta av, de skulle användas till saft och gelé, säger Pernilla Jonsson.

Många svenska trädgårdsodlare använder sina trädgårdar på samma sätt som mormor. De odlar växter och bär, syltar och saftar. Men reglerna inte är lika strikta som på mormors tid, man får tjuväta av bären direkt från busken.

- Även om trädgården ska vara nyttobaserad så är det viktigare att den är lustfylld. Svenskar vill inte ägna all tid åt trädgårdsarbete, det är viktigare att kunna ta det lugnt och njuta.

Arbetet får alltså inte vinna över njutningen, därför behöver inte svenska trädgårdar vara perfekt sköta. Den starkaste trädgårdstrenden just nu är den ”vildvuxna trädgården”. Enligt de svenska bloggarna spelar lite ogräs här och där ingen roll. Gräsmattan behöver inte ständigt vara nyklippt.

- Fast när de visar bilder från sina trädgårdarna i bloggarna är det alltid snyggt. Det ”vildvuxna” kan se lite tillrättalagt ut, säger Pernilla Jonsson.

Fotnot: Förutom blogginlägg bygger rapporten på uppgifter från andra sociala medier som exempelvis bildsajten Flickr, där användarna själva laddar upp bilder och filmer, och antal sökklick från sökmotorn Google.

Trädgårdstrender

De starkaste trädgårdstrenderna i Sverige:

1. Den vildvuxna trädgården

2. Trädgården som fristad

3. Den stylade trädgården

De starkaste globala trädgårdstrenderna:

1. Köksträdgården

2. Den ekologiska trädgården

3. Trädgården som fristad

4. Den stylade trädgården

5. Den vildvuxna trädgården

6. Trädgården som vardagsrum

7. Cityträdgården

8. Den prunkande trädgården

9. Krukträdgården

10. Växthusträdgården.

Källa: Global Garden Report