Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad risk att skadade djur lider

Polisen befarar att trafikskadade djur får lida när jägarna inte längre deltar i arbetet att söka rätt på och avliva djur i länet.

I går berättade VLT om att Västmanlands jägareförbund är missnöjd över att licensjakten på varg stoppats tills vidare av EU. Samtidigt är förbundet kritiskt till att regeringens löfte om regionalt medbestämmande om rovdjursförvaltning inte har infriats. Därför kommer jägarna inte att medverka i olika åtaganden.

Jägarna kommer inte längre att ta ansvar för eftersök av trafikskadat vilt där det finns varg.

–Om skadade djur inte eftersöks och blir avlivade innebär att de får lida. Eftersom det finns varg i nästan hela länet så innebär det att det blir få djur som blir uppsökta, säger Per Strömbäck, som är ansvarig för viltolyckor vid polisen.

Jägarna kommer inte att medverka vid rovdjursinventering.

– När det gäller inventering av varg kan vi klara det själva på länsstyrelsen. Men det blir värre med lodjursinventeringen som har gjorts av jägare i hela länet under en dag i februari. Den kan vi inte göra själva, säger rovdjursansvarig Pierre Ahlgren vid länsstyrelsen.

– Vi kommer då inte att veta hur många lodjursfamiljer det finns. Det gör det svårt att besluta om hur många som får skjutas under jakten.

Jägarna kommer inte att medverka vid eventuell skyddsjakt av rovdjur.

–Den görs om till exempel ett lodjur har dödat får i samma hage flera gånger. Vi kan ta in någon annan som skjuter djuret. Men det är bättre när länets jägare gör det eftersom de har en god lokalkännedom.

Vad tycker du om jägarnas agerande?

–Jag har ingen åsikt. Jag är bara en tjänsteman och det är regeringen som tar beslut i rovdjursfrågor, säger Pierre Ahlgren.