Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om familjen överklagar domen

- Vi har ännu inte talat om fortsättningen, sa Tina Fredrixon, flickans mamma, som svar på frågan om familjen tänker överklaga.

I domen har tingsrätten vägt in att pojken är, och var 16 år då brottet begicks samt att han är tidigare ostraffad. Att han inte lider av en allvarligt psykisk störning har också avgjort domen, liksom vad fängelsestraffet skulle blivit om en vuxen begått brottet.

Rätten har haft att ta ställning till sluten ungdomsvård, och hur lång den slutna ungdomsvården ska vara.

Maxstraffet är fyra år (och det hade åklagaren yrkat på), minimistraffet 14 dagar.

Tingsrätten har gjort bedömningen att en vuxen person inte skulle ha fått fängelse på livstid, utan ett tidsbestämt straff på tio till arton år. Med hänsyn till det, och med tanke på gärningsmannens låga ålder som medför reduktioner i straffet, döms han till 3 års sluten ungdomsvård.

Rätten påpekar dock, att om pojken varit något år äldre hade han dömts till längre ungdomsvård.

16-åringen döms för mord på den jämnåriga flickan. Rätten finner honom också skyldig till olaga tvång och övergrepp i rättssak i samband med att han och en kamrat tvingat till sig en dator av en 13-årig pojke.