Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olaglig övervakning avslöjade stölder

När livsmedelsgrossisten Martin Servera i Västerås fick problem med stölder satte man upp kameror på lagret. Men det fick man inte.

Nu har Datainspektionen fått en anmälan och skickat en mängd frågor kring kameraövervakningen – som inte utförts på rätt sätt och alltså inte är laglig – till Martin Serveras huvudkontor i Stockholm.

– Kamerorna sattes upp av den lokala platsledningen som en sista utväg på grund av problem med stölder och snatterier på lagret, säger Christina Gezelius, informationschef vid Martin Serveras huvudkontor.

Hon fortsätter:

– Men det hela gick för snabbt. Det här gjordes av den lokala platsledningen utan att kontrollera med resten av företaget.

Det hela genomfördes under maj och juni i år.

– Fem kameror sattes upp i lagerutrymmet på ställen där vi haft problem med stölder, alltså inte i hela verksamheten.

Har övervakningen lett till att anställda mist jobbet?

– Ja, det har det gjort. Det filmade materialet har givit underlag som har gjort att vi har kallat ett antal medarbetare till samtal. Några har sagt upp sig själva, andra har tagit kontakt med sin fackliga organisation.

Hur många rör det sig om?

– Tio–tolv personer har lämnat företaget.

Har stölderna upphört nu?

– Ja, det hoppas vi. Vi har haft kameraövervakning på flera andra orter i Sverige där vi är verksamma. Men där har kamerorna satts upp efter det att personalen informerats och det har skyltats ordentligt.

Datainspektionen har tagit emot en anmälan om saken och har därför skickat ett batteri av frågor till Martin Servera, inspektionen vill bland annat veta hur kameraövervakningen gått till, hur den skötts rent tekniskt och om personalen informerats.

– Datainspektionen vill ha svar senast den 15 oktober. Innan de skickats till Datainspektionen kan jag naturligtvis inte svara på dem.

Från Martin Serveras ledning har man talat med den lokala ledningen vid Martin Servera Västerås:

– Den lokala ledningen är väldigt medveten om att det har gjorts misstag, säger Christina Gezelius.

Har det här lett till några arbetsrättsliga repressalier mot den lokala ledningen?

– Inte för närvarande.

Och eftersom det inte gjorts inom de två månader lagen kräver efter upptäckt – den så kallade tvåmånadersregeln – så kommer det inte att göras?

– Det är riktigt.

Christina Gezelius framhåller att åtgärderna som genomförts av den lokala ledningen varit kända av facket lokalt.

Annika Byman, klubbordförande för fackförbundet Handels klubb på Martin Cervera Västerås, är kortfattad:

– Jag hänvisar alla frågor till vår informationschef Christina Gezelius.