Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olagliga smällare plågar västeråsare

I vissa kvarter i Västerås låter det just nu som ett inbördeskrig. Starka knallar hörs långt in på småtimmarna. Men smällare är förbjudna och polisen spanar.

Polisens informatör Terje Lund kan bekräfta att massor av samtal har kommit in till polisen från arga västeråsare som fått sin nattsömn störd, eller som är rädda om sina hundars psykiska hälsa. Smällar har hörts från centrum ut till andra stadsdelar, bland annat i Nordanby och Hammarby.

– Hittills har ett 20-tal personer ringt. Det kommer att eskalera fram till tolvslaget på nyårsafton. Därefter brukar det lugna ner sig, berättar han.

Raketer får avfyras under vissa tider, men sedan många är det helt förbjudet med smällare. Därför går det bra att anmäla de som stör tystnaden i den täta bebyggelsen i delar av Västerås.

– Det kan anmälas som ofredande. Frågan är bara vem som ska anmälas. Det är väldigt svårt att veta vilka som smäller. Det görs i smyg. Någon polisanmälan har ännu inte skrivits.

Det fanns förr gamla lager av smällare från 1990-talet. Men dessa gamla smällare har i dag sprungit i luften för länge sedan. De som nu genljuder är troligen nyare insmugglade smällare. Av ljudet att döma är de flesta större än de gamla kinapuffarna, som förr var de största. Fingrar och händer kan skadas allvarligt på den som slarvar.

– Ett sätt att komma till rätta med problemet är att patrullera och spana. Om poliser syns ute i ett område blir det ofta färre smällar, säger Terje Lund.