Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olidlig helg för många hundar

Nu är nyårsaftonen här igen, till glädje för många, men också till stora bekymmer för skotträdda hundar och deras ägare.

Man kan naturligtvis lindra hundars rädsla med olika slags lugnande medel men då bör en veterinär först lyssna på hjärtat. Många lugnande medel påverkar blodtrycket och då vill man veta att hjärtat är okej innan en veterinär skriver ut lugnande medel till hunden.

Det går också att träna sin hund att inte blir skotträdd. Det är kanske sent påtänkt idag men det blir ju nyårsafton nästa år också.

Camilla Westerlund, hundpsykolog i Surahammar, har erfarenhet av skotträdda hundar. Hon har fyra egna hundar och en hund som är tillfälligt inackorderad. Hon arbetar mycket med problemhundar.

– Många hundägare skaffar sig fel hund. Man måste kunna hantera den. De tror att jag kan trolla ibland. Det är inte lätt om det är en 50 kilos hund och en 40 kilos matte. Det är alltid lättare om man börjar träna sin hund tidigt, säger Camilla.

Hon tycker också att man redan när man köper hund tar reda på hur föräldrarna var. Var tiken som fick valparna skotträdd så kan skadan redan vara skedd.

Annars kan man börja träna sin hund vid höga ljud tidigt genom att ta promenader där ljudvolymen är hög utan att det blir skrämmande. Slå ihop grytlock på avstånd för att se hur hunden reagerar och att hunden på avstånd kan få lyssna till fyrverkerier och smällare.

– Men man ska ha koppel på dem så de inte kan fly. Själv ska man vara neutral och lugn i alla lägen. Det är viktigt att söka upp saker men samtidigt balansera, säger Camilla.

Det finns och cd-skivor med olika slags höga ljud så hunden successivt kan vänja sig. Sen är det aldrig fel att berömma hunden med godis om den är duktig.

Läs mer om Camilla på www.hundoptimisten.se

Träna hunden med höga ljud i god tid före nyårsaftonen

Låt hunden vara i bullriga miljöer eller skapa det själv så att hunden vänger sig vid höga ljud. Använd sunt förnuft när du tränar din hund.

Sätt på radion på hög volym för att distrahera hunden från ljuden på fyrverkerier. Dra ner persienner för att ta bort synintryck utifrån.

Inte ömka eller titta på hunden om den visar rädsla. Var som vanligt.

Det finns receptfria lugnande mediciner till din hund att köpa på apotek. Hör efter med apotekspersonal så får du hjälp. Lugnande halsband finns att köpa hos veterinärer och apotek. Men de tar cirka två veckor innan de har full effekt. Kontakta veterinär för starkare medicin.