Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika grader av känslighet 

Eva Morberg är utbildad psykolog och psykoterapeut och menar att högkänslighet inte är ett så enkelt begrepp som att bunta ihop en grupp människor och säga att de är på ett särskilt sätt.

– Vi människor föds med vissa genetiska förutsättningar och en viss känslighet. Till exempel hur känslig hörseln är, hudens känslighet och hur starkt man upplever vissa saker kan variera från människa till människa. Man känner svartsjuka, glädje, ilska på olika sätt, vissa är superkänsliga och vissa är mindre känsliga.

Eva Morberg fortsätter med att förklara hur hon ser på begreppet känslighet och hur vi människor utvecklar olika grader av känslighet inom olika områden. Dessutom påpekar hon att det ofta beror på vad man har med sig från sin bakgrundsmiljö.

– Vi befinner oss utmed ett kontinuum där man är mer eller mindre känslig för olika saker. Under uppväxten, där vi präglas av våra upplevelser som ger grunden till de personligheter vi blir, kan barn som befinner sig i en miljö med till exempel en pappa som får vredesutbrott utveckla en känslighet för människor som är arga.

Hon fortsätter.

– Vissa blir utsatta för stress och knepigheter och utvecklar då en känslighet som överlevnadsstrategi. Man kan också jämföra det med Pavlovs hundar, där en person kopplar ihop en situation med en känsla. Vad gäller HSP är forskningsläget ganska skralt vad jag kan se. Det finns inget djupare eller mer omfattande vetenskapligt underlag.