Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika men samma väder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Underlag till väderprognoserna uppdateras med jämna mellanrum flera gånger per dag.

Detta bl.a. för att få med färsk data från de senaste observationerna. Prognoserna är som bekant mest pålitliga för innevarande och nästkommande dag. Ju längre prognosen sträcker sig framåt i tiden desto större blir felmarginalen. Detta kan man se vid jämförelse mellan de olika uppdateringarna.

Den prognos för t.ex. onsdag som utfärdades på tisdagen har oftast inte ändrats så mycket jämfört med den som utfärdades på måndagen. Jämför man däremot en prognos utfärdad på eftermiddagen för fem eller flera dagar framåt så kan den skilja sig väldigt mycket från den som utfärdades samma morgon. Alla uppdateringar kommer inte ut till allmänheten annat än med livesändningar i radio eller tv. Meteorologerna som medverkar har givetvis tillgång till senaste nytt. Ibland kan det som meteorologen säger skilja sig från det väder man kan läsa sig till i tidningen eller på internet. Det beror då oftast på just detta. Meteorologen har också i livesändingar större möjlighet att förklara vädret mer utförligt än i en kortare skriven text. Då kanske det kan låta annorlunda men i detta fall är det mer en tolkingsfråga.