Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olof Palmes internationella center: Bäst skriva under avtalet om förbud mot kärnvapen

En kärnvapenfri värld är möjlig

Sverre Haukeland anser i en replik att det enda Sverige kan göra är att hoppas på att det inte smäller. Han menar att det realistiska är att fortsätta förbjuda spridning så som det görs idag: med stöd i FN:s ickespridningsavtal som tillåter de ursprungliga kärnvapenmakterna att behålla sina kärnvapen.

Men det som är viktigt med FN:s kärnvapenförbud, som Sverige genom sin delegation redan röstat ja till tillsammans med 122 andra medlemsstater, är att det handlar om nutid och om vår framtid.

Naturligtvis är det svårt att bland kärnvapenmakterna vara den som först är beredd att avveckla sin arsenal och visa sig sårbar inför de andra supermakterna. Att det handlar om en efterkrigstidsanspänning och att kärnvapen ger ett strategiskt skydd mot angrepp är ett allmänt känt faktum. Därför är den normerande effekt ett förbud skulle innebära ett viktigt komplement till icke-spridningsavtalet.

Vi lever inte i kalla krigets globala maktordning längre, även om den fortfarande kastar sin skugga över oss. Dagens kapprustning handlar inte om en kraftmätning mellan öst och väst utan snarare mellan de som försvarar internationell rätt och gemensamma konventioner och de som utan skrupler bortser från desamma.

Ett ja till förbud bygger på en tanke om att en kärnvapenfri värld är möjlig. Det kan tyckas vara en idealistisk tanke, eftersom kärnvapenstater som USA och Ryssland med stor sannolikhet inte kommer att underteckna avtalet. Kalla mig naiv men jag tror att multilateralt arbete vinner i längden och att det håller vår värld stabil.

Att du verkar ha inblick i huruvida Sverige under kalla krigets dagar genom tekniskt kunnande skulle kunna ha blivit en kärnvapenstat förvånar mig inte då du har arbetat på ABB Atom. Men då som nu var det folkliga motståndet stort.

Då som nu stod den svenska arbetarrörelsen stark i kampen mot kärnvapen. Sverige har stolta traditioner som ett land som idogt arbetat för fred och nedrustning. Det bästa sättet att hedra det arvet är att skriva under kärnvapenförbudet.

Anna Sundström

generalsekreterare Olof Palmes internationella center

Läs också: Olof Palmes internationella center: Massiv majoritet för kärnvapenförbud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel