Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckan ska inte upprepas

Mälarenergi har infört nya rutiner efter den svåra explosionsolyckan i oktober 2011 då en anställd brännskadades svårt.

Det var den 18 oktober som en man i 30-årsåldern brännskadades i ansiktet och på överkroppen då en eldslåga i samband med en explosion slog upp och brännskadade mannen.

Explosionen skedde då han stod vid en bränslekvarn för torv, vars lucka hade öppnats för saneringsarbete.

Torvdamm är – vilket kan tyckas märkligt för den som inte hanterar ämnet – under vissa omständigheter explosionsbenäget, se faktaruta här intill.

– Numera öppnas de där luckorna från håll, så att ingen människa finns i närheten, säger Rickard Folkebrant, pressansvarig vid Mälarenergi.

Den brännskadade mannen har också kunnat återgå i tjänst på deltid.

– Det återstår mycket rehabilitering, säger Rickard Folkebrant.

Arbetsmiljöverket genomförde efter olyckan en inspektion och har nu kommit fram till att det inte funnits några brister gentemot de föreskrifter som fanns.

Däremot vill Arbetsmiljöverket att Mälarenergi senast den 31 mars genomför en olycksutredning som klargör vad som hände, varför det hände, hur Mälarenergi förhindrar att liknande händelser upprepas.

Arbetsmiljöverket vill också att Mälarenergi ger verket upplysningar om hur risk-bedömning och hanteringsinstruktioner utformats, och om den eller de arbetstagare som vistats i explosionsfarlig miljö fått rätt utbildning och kunskap om de risker som finns och hur man skyddar sig.