Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många trafikolyckor i länet i snöovädret – polisen uppmanar: "Stanna hemma"

Snöovädret innebar minst åtta olyckor och tidvis totalstopp på E18 öster och väster om Västerås och stora störningar på riksväg 56 norr om Västerås. Polisen: "Stanna hemma".

Annons

Olyckan mellan trafikplatserna Eriksberg och Västjädra klockan nio på tisdagsförmiddagen.

Minst åtta trafikolyckor har under tisdagsförmiddagen inträffat inom loppet av en timme på gator och vägar i och kring Västerås.

Det hela började kring 08.50 med att en singelolycka inträffade på riksväg 56 i höjd med Tillberga i riktning mot Västerås. Ingen person skadades, bilen behövde bärgas. Olyckan vållade trafikstörningar under räddnings- och bärgningsarbetet då olyckan inträffade på enfilig vägbana.

Några minuter senare, strax före klockan nio, körde en lastbil in i mitträcket och sedan i diket på E18 mellan trafikplats Eriksberg och Västjädra i riktning mot Västerås, i höjd med Svedvi rastplats. Lastbilen blockerade hela enfiliga körbanan. Den 29-årige föraren skadades inte. Lastbilsekipaget behövde dock bärgas från platsen. Under bärgningsarbetet var det helt stopp i trafiken.

Vid niotiden inträffade en olycka som egentligen var två olyckor; på Björnvägen i höjd med Kungsängsleden. Det var enligt polisen två kökrockar som inträffade ungefär samtidigt och på samma plats.

Ungefär samtidigt var det dags för ännu en singelolycka, den här mellan trafikplats Västjädra och Västerås i riktning mot Västerås på E18. Närmare detaljer kring den olyckan finns inte, den tycks dock inte ha vållat några allvarligare skador.

Olyckan vid Björnövägen visade sig enligt polisen vara en dubbel kökrock.

Vid 09.15 var det dags igen: På riksväg 56 körde en bil i diket i höjd med Hökåsen sedan bilen först krockat med en annan bil. En 29-årig man fördes från den dikeskörda bilen till sjukhus med ryggsmärtor. Han togs ut ur bilen efter det att räddningstjäntsen klippt upp taket. Tur i oturen: Räddningstjänst fanns i närheten efter olyckan klockan 08.50 och räddningstjänst kunde snabbt ingripa.

09.20 inträffade en krock på E18 öster om Västerås mellan trafikplats Anundshög och Orrestaavfarten i riktning mot Enköping. Två bilar kolliderade på oklart vis. Ingen människa skadades.

Ungefär samtidigt, 09.20, inträffade nästa olycka då en lastbil körde in i mitträcket varvid släpet ställde sig tvärs över körbanan. Olycksplatsen var även den mellan trafikplatserna Anundshög och Orresta på E18 i rikning mot Enköping. Den 41-åriga föraren klarade sig utan skador, men lastbilsekipaget behövde bärgas och det var stopp i trafiken i östlig riktning under tiden bärgningsarbetet varade.

Vid 09.45 rapporterades om ytterligare en olycka vid Orrestavfarten, den här gången i riktning mot Västerås. Enligt polisen orsakades den olyckan av att bilisten kan ha blivit distraherad av åsynen av ovanstående lastbilsolycka. Ingen rapporteras ha skadats. Övriga olyckor ovan tros ha halkan som bidragande orsak.

Strax före 10.30 har en kökrock inträffat på E18 strax öster om trafikplats Eriksberg i riktning mot Västerås. Tre fordon ska vara inblandade. Det är ännu oklart hur den olyckan påverkar trafiken i riktning från Hallstahammar mot Västerås.

Vid 10.30 har dock räddnings- och bärgningsarbetet vid de olyckor som inträffade fram till 09.45 ha avslutats. Trafiken på E18 öster om Västerås samt på riksväg 56 rullar – dock kan köer fortfarande finnas, och eftersom det fortfarande snöar kan trafikläget fortfarande vara besvärligt.

Olyckan mellan trafikplatserna Eriksberg och Västjädra klockan nio på tisdagsförmiddagen.

Olyckorna utlöste ett intensivt arbete för polis, ambulans, räddningstjänst och bilbärgare.

– Stanna hemma, det är blixthalka på vägarna, säger Per Nellberg vid polisens kommunikationscentral i Västerås vid 09.30-tiden.

– Vi är på plats och försöker reda ut vad som hänt. Det är inte alltid så lätt. Vissa krockar beror på andra krockar. Man panikbromsar och så, säger Maria Rupla, LKC-befäl vid polisen i Västmanland.

Olyckorna tycks enligt preliminära uppgifter inte ha inneburit några allvarliga personskador någonstans. En person har förts till sjukhus – från trafikolyckan 09.15 på riksväg 56 i höjd med Hökåsen.

Polisen hade inledningsvis ingen klar bild över olyckornas antal och exakta placering. Inledningsvis gavs också flera olika uppgifter om olycksplatsernas antal och exakta läge, beroende på att många människor ringer in då de ser en olycka och alla har inte kunskap om var de befinner sig då de larmar.

Fler olyckor än ovanstående kan ha inträffat utan att behöva hjälp av räddningstjänst eller polis. Bilister som kört i diket odramatiskt kan ha löst situationen själva genom att ringa bärgare och sitt försäkringsbolag utan att saken kommit till polisens kännedom.Polisen varnade redan vid niotiden för det hala väglaget och uppmanade trafikanter att om möjligt stanna hemma. Trafikproblemen kan fortsätta hela dygnet enligt meteorologerna .

Har du film/bilder? Tipsa oss på 72021 eller mejla [email protected].

Läs också: Varning för trafikproblem under hela dygnet

Läs också: Då kommer vårvärmen

Olyckan mellan trafikplatserna Eriksberg och Västjädra klockan nio på tisdagsförmiddagen.

Mer läsning