Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om åska i Sverige och världen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Hur vanligt är det med åska i Sverige?

Den senaste tiden har det varit en hel del regnskurar med åska i främst Götaland. Men hur är det? Hur vanligt är det med åska i Sverige? I jämförelse med andra länder? Var i världen är det vanligast med åska?

I Sverige har statistiskt västra Götaland flest åskdygn med lokalt drygt 20 och minst har nordvästra fjällen med 4 åskdygn per år. (medelvärde 1961-90) Sverige träffas av omkring 100000 blixtnedslag per år. Den värsta kombinationen av blixtar och nederbörd som man känner till från vårt land inträffade på Fulufjället i nordvästra Dalarna den 30-31 augusti 1997. Fjället träffades av ca 700 blixtnedslag under några timmar och i det värst drabbade området uppskattades regnmängden till ca 400 mm under loppet av 24 timmar. Under ett annat våldsamt åskdygn 10-11 augusti 1992 registrerades omkring 32000 nedslag i södra och mellersta Sverige av SMHIs blixtpejlsystem (LPATS).

Allmänt gäller att åskfrekvensen är störst i tropikerna och avtar norrut och söderut, exempelvis har Amazonas upp till 250 åskdagar per år. Men Bogor i Javas bergstrakter anses vara den åskrikaste platsen på jorden med 322 åskdagar per år! Knappast en plats för åskrädda att åka till?