Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om en vecka avgörsNiklas Eliassons öde

Nu är rättegången mot Niklas Eliasson avslutad. Både försvarare och åklagare yrkade på rättspsykiatrisk undersökning för Niklas Eliasson - i andra hand vill åklagaren ha ett maximalt fängelsestraff.

dag avslutades den elva dagar långa rättegången mot den misstänkte serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson. Tingsrätten meddelade att dom eller beslut avkunnas om en vecka.

Om inte tingsrätten beslutar om rättspsykiatrisk undersökning vill åklagaren att tingsrätten dömer Niklas Eliasson till 14 års fängelse, alltså maxstraffet.

Dagens förhandling inleddes med den sista åtalspunkten, innehavet av tårgassprejen. Gärningen är rubricerad som vapenbrott och hålls inför öppna dörrar. Punkten upptog bara fem-tio minuter, innan alla åhörare åter fick lämna rättssalen.

Tårgassprejen hittades i samband med husrannsakan i en jacka i Niklas Eliassons rum. I tingsrätteni dag så erkände Eliasson brottet, men sa att han inte visste att det var ett brott mot vapenlagen. Han sa också att han tänkt göra sig av med den. På rättens fråga om han använt sprejen svarade Niklas Eliasson "vet ej".

Bakom stängda dörrar sker nu slutpläderingar där åklagaren och advokaten sammanfattar rättegången. Tingsrätten hade till en början målsättningen att slutpläderingarna skulle vara öppna. Så blir det inte. Det beror på att det finns en risk för att offrens identitet röjs.

Åklagaren och advokaten kommer att yrka på att Eliasson ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det berättade de i NA den 7 april.

– Det är vad min klient vill, förklarade advokat Margareta Arvidsson.

Huvuddelen av rättegången har hållits inför stängda dörrar. Undantaget är även åtalspunkten som rör åtalet om misshandel på Åbylundsgatan i oktober 2009. Där attackerade Niklas Eliasson enligt åklagaren en ung kvinna med tårgassprej. Eliasson sa under förhandlingen att han ville testa sprejen på någon. Men han medgav bara att det rörde sig om försök till misshandel.

Misstänkt för 15 överfall

24-årige Niklas Eliasson är misstänkt för överfall på totalt 15 kvinnor under åren 2005-2010. Fälls han kommer han att bli den värste sexualbrottslingen i Sverige, om man ser till antalet offer.