Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om hjärtat slutar slå

Det kan gå så fort. Din kollega sjunker ihop, slutar andas och blir livlös.

Varje år drabbar plötsligt hjärtstopp omkring 10 000 svenskar, ett tillstånd där dina kunskaper och din insats blir livsavgörande.

Ring genast SOS Alarm, 112 där larmoperatören handleder dig i hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen.

– När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp börjar en dramatisk nedräkning där varje minut är viktig. Snabb tillgång till hjärtstartare i kombination med hjärt-lungräddning är det enda sättet att rädda den som drabbas, säger Leif Svensson, docent i kardiologi vid Södersjukhuset i Stockholm.

Av de 10 000 räknar man med att runt 300 överlever, men Hjärt-Lungfonden menar att 1 200 kan räddas. För det krävs att fler hjärtstartare och att fler blir utbildade i hjärt- lungräddning.

26 registrerade hjärtstartare på offentliga platser i Västmanland finns nu enligt Sveriges Hjärstartarregister, där man vid ett befarat hjärtstopp kan söka fram närmaste apparat. I hela landet finns omkring 1 300 hjärtstartare som är registrerade. Hjärt- och lungfonden samlar in pengar för inköp av ytterligare 100 apparater.

- Men det behövs också mer forskning, både kring varför plötsligt hjärtstopp inträffar och för att utveckla räddningsmetoderna, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Flera organisationer ger utbildning i hjärt- lungräddning, bland annat Civilförsvarsförbundet och Röda korset. På Röda korsets hemsida finns instruktionsfilmer som visar hur man ska göra och, sedan i somras en Iphone-applikation som laddas ner gratis. Motsvarande applikationer för Android och Symbian kommer i höst.

Länk till Sveriges hjärtstartsregister: http://www.hjartstartarregistret.se

Länk till Hjärt- Lungfonden: http://www.hjart-lungfonden.se