Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om kameraövervakning skulle bli en valfråga, vilket inte är särskilt troligt, kan den ge både önskade och oönskade effekter.

Justitieminister Beatrice Ask vill föra upp säkerheten på agendan inför valet. Ökad kameraövervakning kan skapa motsättningar och innebära att Moderaterna förlorar fler väljare än de vinner.

Vi kan konstatera att vårt privatliv inte längre är privat. Många av oss öppnar, frivilligt eller ofrivilligt, dörren till vårt innersta på internet. Dessutom lever vi i ett land som mer och mer tar formen av ett övervakningssamhälle. Vissa upplever att vi måste skydda vår integritet och protestera mot ökade säkerhetsåtgärder, andra välkomnar kontrollen och tryggheten.

Justitieminister Beatrice Ask (M) förespråkar hårdare tag och har länge lobbat för att öka övervakningen. Hon vill att det ska bli lättare att få tillstånd för kamera-övervakning på gator och torg samt att butiksinnehavare ska få sätta upp kameror utan tillstånd. Vidare tycker hon att ansvaret för tillsyn ska flyttas från länsstyrelserna till Datainspektionen.

Butiksinnehavarna skulle uppskatta möjligheten att bättre kunna övervaka sina lokaler. Ändå måste vi fundera över om fler kameror automatiskt skulle innebära minskad kriminalitet. Visserligen skulle övervakningen medföra en större utmaning för snattare och andra förövare, men vi vet också att adrenalinkicken och risken att bli påkommen kan vara en drivkraft. Dessutom kan butiksstölderna tolkas som symptom på andra underliggande problem.

Oavsett detta signalerar kamerorna ökad kontroll och trygghet. Det finns heller inget bra alternativ för att bekämpa brotten. Frågan blir i stället vad vi är beredda att offra för tryggheten. De flesta av oss vill inte bli filmade när vi strosar i affärer. Ändå vill vi känna oss trygga. Frågan kan verka enkel, men många faktorer spelar in. Vem kommer att ha tillgång till det inspelade materialet? Hur länge kommer det att sparas? I vilket sammanhang spelades det in?

Mycket tyder på att vi, på grund av samhällets utveckling och den mer suddiga gränsen mellan privat och offentligt, borde bli mer positiva till ökad kameraövervakning. Dessutom kan det ses som ett naturligt steg två år efter FRA-lagens omstridda inträde. Från ett sådant perspektiv är det bara en tidsfråga innan motståndet och integritetshetsen dör ut. Samtidigt finns det trender som visar att vi rör oss i motsatt riktning. Piratpartiet med ledorden ”skydda privat-livet” är mer populärt bland unga väljare.

Under gårdagens pressmöte i Malmö meddelande Ask att hon vill göra kamera-övervakningen till en valfråga. Ett minst sagt djärvt uttalande i en fråga som väcker åsikter och känslor hos de flesta. Å ena sidan kan det tydliga ställningstagandet locka väljare som efterfrågar skärpta säkerhetsåtgärder. Å andra sidan kan de skrämma bort dem som värderar integritetsskyddet.

Om kameraövervakning skulle bli en valfråga, vilket inte är särskilt troligt, kan den ge både önskade och oönskade effekter. Av erfarenhet vet vi att alla rörelser föder antirörelser. Varje kontroversiell åtgärd väcker både bifall och motstånd. Det är grundplåten i det politiska spelet. Moderaterna verkar, i det här fallet, satsa friskt genom vågade uttalanden och handlingar. Centerpartiet, som planerar att ha valupptakt genom en allsångsturné med Linda Bengtzing, verkar ha en motsatt taktik. Med eller utan kameror och sång kommer det parti som spelar smartast att vinna valet.