Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande kartläggning av gifter i Mälaren

Under hösten gör fyra län en gemensam satsning för att undersöka innehållet av miljögifter i Mälarens botten. Miljöhandläggarna tar prover på 42 olika ställen.

Det finns en rad olika miljögifter i Mälaren, men dåligt kunskap om hur mycket och var.

– Mälaren är bland annat dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor, och därför är det extra viktigt att kartlägga förekomsten av miljögifter i Mälaren, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Undersökningarna genomförs av länsstyrelserna i Västmanland, Stockholm, Uppsala och Södermanland och av Mälarens vattenvårdsförbund.

Det handlar om miljögifter som PFAS, PCB, PAH, TBT, metaller, flamskyddsmedel (PBDE) och dioxiner – som samtliga är viktiga att få bort från naturen och samhället då de bland annat kan lagras i levande organismer, kan vara hormonstörande eller ha en långsam nedbrytning.

Undersökningen bidrar också till att kartlägga hur vanligt det är med mikroplaster i Mälarens sediment i ett forskningsprojekt som utförs av Örebro universitet.

Läs också: Vattentåliga papperspåsar ska ersätta plasten

Läs också: Nu undersöks Mälarens vatten – på jakt efter mikroplast