Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ooops -  ett svartbygge

Förra veckan invigde konstnären Mikael Genberg sitt Ooops hotel vid Västra holmen. Nu visar det sig att det är ett svartbygge.

- En hotellverksamhet kräver bygglov oavsett var den ligger, säger bygglovschefen Vesna Kranjec på Västerås stad.

- Dessutom måste han ha dispens för strandskydd om det ska ligga fast där det ligger.

Om Genberg ska använda det som en båt och alltså flyttar runt på det och dessutom inte ha hotellverksamhet – då krävs inget bygglov. Men annars är det i det här fallet fråga om ett svartbygge, menar Vesna Kranjec.

- Vi ska ta kontakt med honom snarast möjligt för att reda ut saken.

Ett bygglovsförfarande, där strandskyddet ska prövas, lär ta någon månad. Dessutom kommer det att bli en svartbyggeavgift som straff ovanpå bygglovsavgiften.

 Mikael Genberg menar att han är väl medveten om att bygglov krävs.

– Självklart, reglerna gäller för alla och jag har inte påstått något annat. Förra veckan introducerade jag den bara. Jag ska söka bygglov, men frågan är bara var. 

Diskussionen tänker han föra med politiker och tjänstemän på Västerås stad. 

– För mig handlar det om mer än bara det här hotellet - det handlar om hur vi ska bygga varumärket Västerås Mälarstaden. Det är så läckert här och vi måste förädla staden, även öarna i skärgården.

Ooops hotel är byggd som en katamaran och är enkelt flyttbar, enligt Mikael Genberg.