Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operation: blåsningen

Tyckte du det var ovanligt många poliskontroller längs vägarna i Västerås på torsdagen? Det stämmer. Alla poliser som hade möjlighet var då ute och gjorde nykterhetskontroller.

Den här veckan är det trafikssäkerhetsvecka i landet och i länet genomförs extra många nykterhetskontroller. Vid Erikslund stod trafikpolisen Hasse Lindgren och vinkade in bilar på löpande band.

– Det är ju förknippat med julen att man dricker glögg. Sedan har man kanske druckit lite för mycket och sedan tar man bilen dagen efter. Men om tanken slår en innan man sätter sig i bilen, så ska man låta bli att köra, säger Hasse Lindgren.

Alla förare som vinkas in får blåsa i ett så kallat sållningsinstrument som visar om alkoholhalten är mer eller mindre än 0,2. Ger instrumentet utslag och visar på mer får man följa med in till polisstationen för en noggrannare mätning. När VLT var på plats på förmiddagen hade det hittills bara varit en person som blåst rött.

– Men han hade under straffbart värde, men han hade fortfarande alkohol i kroppen. I våra ögon borde han ha slutat dricka tidigare eller väntat några timmar med att köra, säger Hasse Lindgren.

Poliserna möter bara positiva reaktioner från dem som stoppas.

– Folk tycker att det är bra, även de som har alkohol i kroppen. För dem kan det vara en lättnad. För dricker man alkohol och sedan kör bil så har man någon form av problem. Det här kan bli ett avstamp för att ta tag i problemen.

Ett av målen för polisen den här veckan var 500 blåsningar. Men det målet passerades redan i tisdags.