Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 kronor för en timmes jobb!

Annons

Jag läser med intresse den på-gående "pigdebatten". Något som nästan aldrig nämns i debatten är de så kallade "skattekilarna". Det vill säga när en privatperson skall använda sina redan beskattade pengar för att betala fulla arbetsgivarkostnader. Det gnälls, till och från, om att lägga moms på skatten vid bensinpumpen. Det är småpotatis jämfört med att betala lagligt för en nära hushållstjänst.

Många tror att skatten uppgår till 40?60 procent av intjänad slant. Men icke!

Sanningen är att du måste tjäna 1000 kronor för att kunna ge städaren eller hantverkaren 100 kronor för en timmes jobb! Och hon/han måste dessutom betala i snitt 25 procent ytterligare i moms. Det är 10 gånger mer än svart betalning! Sådana regler skapar svarta marknader. Precis som höga alkoholskatter. Incitamentet är enormt.

Dessa skattekilar är dessutom samhällsskadliga. Kirurgen eller läkaren eller vad du vill, tjänar på att ta ledigt och stanna hemma och städa, reparera, måla eller vilken som helst annan hushållsnära tjänst i stället för att vara på jobbet och rädda patienter, bygga mer välstånd och så vidare.

Det gäller i alla inkomstgrupper.

När han/hon är hemma och fixar förlorar samhället dubbelt upp: inga opererade patienter och ingen skatt på inkomsten. Tvärtom, skatten sjunker eftersom arbetet utförs på ledig tid. Den förlorade inkomsten för den som tar ledigt och gör jobbet själv är en bråkdel jämfört med att anlita någon mot vit betalning.

Skattekilen är skillnaden mellan vad som är privatekonomiskt möjligt och samhällsekonomiskt lönsamt om man skall bli lite teknisk.

För den som betvivlar denna argumentation föreslår jag att vederbörande kontrollerar Skattebetalarnas förenings hemsida.

Med rimliga skatter ökar statens inkomster eftersom underlaget växer: "10 procent på 200 är mer än 15 procent på 100" (Nils-Eric Sandberg).

Att betala 2807 kronor/ timme för att städerskan skall få ut 288 kronor per timme är en utopi för majoriteten och skapar inte fler jobb. Samtidigt är det bra att s+mp+v håller fast vid sina ideologier och inte lyssnar på kritiken. En sådan attityd säkerställer nämligen ett maktskifte!

Kaj Björkman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons