Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 arkitekter: Naturum bör ligga väster om åmynningen

Annons
Foto/skiss: Rune Karlsson

Under rubriken ”Vattenstaden Västerås börjar ta form med ny plan” i VLT den 4 oktober informerar de Rödgröna om problem med vattenkvaliteten i Mälaren. I några avslutande, från ämnet avvikande, meningar infogas informationen att de Rödgröna ”har ansökt hos Naturvårdsverket om att få möjlighet att anlägga ett så kallat naturum här i Västerås” och att ”Naturum Mälaren är tänkt att placeras i färjekajområdet”.

Hur kan Magnus Edström (MP), Staffan Jansson (S) och Visiliki Tsouplaki (V) skriva, att Naturumet skall ligga i ”färjekajområdet”, det vill säga öster om åmynningen, när det i förslaget till Översiktsplan 2026 för Västerås på mycket framskjuten plats under rubriken ”Vad har hänt till 2026” står: ”Vi sitter vid det sedan många år väl etablerade Naturum på Lögarängen”? Detta tolkar västeråsarna som ett läge väster om åmynningen.

En placering av länets Naturum, en byggnad på ca 1¿000 kvadratmeter, vid färjehamnskajen öster om ån vore onaturligt och får många negativa konsekvenser. I tidigare debattartiklar i VLT, med början 1 februari 2010, har fördelarna påpekats med en lokalisering av Naturumet väster om ån på Lögarängssidan.

Stadens styrande har dock sedan 10 december 2009 tigit ihjäl naturumsdebatten i VLT. Först nu, den 4 oktober, finns den ovan refererade kommentaren om Naturumsläget från beslutsfattarnas sida, men utan några sakliga argument och motiv för ett läge öster om ån.

Enligt Hans G Erikssons inlägg den 12 oktober och Carin Lidmans svar den 20 oktober tycks beslutsfattarna nu också blockera fortsatta diskussioner och analyser av Naturumsläget genom att placera en ”betongpark” för ”skejting” vid gästhamnsbyggnaderna, där Naturumet med fördel bör ligga.

Ett läge med god sjöutsikt, rymliga parkeringsmöjligheter och god angöring för handikappade, varutransporter och bussar. Dessutom med direkt kontakt med omgivande natur- och vattenlandskap och god kontakt med Slotts- och Vasaparken efter ån mot norr.

Om en skejtpark är tänkt att placeras i anslutning till Lögarängen bör det finnas bättre lägen längre västerut på Lögarängen eller på annan plats, enligt de argument som anförs av Roland Jarfors på insändarsidan den 23 oktober. Den unika platsen nära strandkajen väster om ån får inte blockeras med en betongpark för skejting!

Innan politikerna fattar beslut i sådana enskilda frågor, måste en väl genomtänkt plan visas för hela Lögarängen. En plan där behovet av markytor för olika anläggningar och verksamheter tydligt framgår.

I detta sammanhang måste ett Naturum i första hand prioriteras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons