Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 små röda stugor lagom till valet

Annons

För första gången hör vi Mats Ericson erkänna att kollektiva lösningar inte passar alla. Men att sätta varje hemlös i en barack, förlåt "små röda stugor" som Ericson Karlsson uttrycker sig i VLT den 17 februari, är ingen vård utan ren förvaring. De första som placeras ut är de mest omöjliga fallen som inte platsar på kommunala härbärgen.

Majoritetspolitikerna försöker sprida en bild av att det inte finns några problem för närboende. Verkligheten pekar på att tolv polisingripanden registrerats på barackerna sedan de ställdes upp på Skultunavägen under sommaren 2005. Ingripanden har rört våld mot tjänstemän, brand vid två tillfällen, misshandel och olaga hot, trakasserier av två 17-åriga flickor etcetera. Dagligen uppvaktas närboende om tiggerier och lån av telefon. Barackerna har ofta utsatts för skadegörelse och kommunen får därtill regelbundet städa kring barackerna. Vårdansvaret är överflyttat till vanliga kommuninnevånare.

Hyr i stället Eskadern på Hässlö för de pengar som finns avsatt för baracker.

En mängd oriktigheter finns staplade i debattartikeln från majoritetens företrädare.

För det första påstår majoritetspolitikerna att det bara finns gemensamma duschutrymmen i källarplanet på Eskadern. Det finns totalt 20 duschar på knappt 40 rum. Herrar politiker är dåligt pålästa eller förda bakom ljuset av sina tjänstemän. Ingen har eftersträvat hotellstandard även om det skulle bli billigare att utnyttja än exempelvis härbärget Piren som kostar skattebetalarna 700 kronor per dygn och gäst. Till och med Stadshotellet blir billigare.

Påståendet att de skulle vara alltför svårhanterligt att ordna ett boende för hemlösa på Eskadern är också missvisande. Besök gärna kommuner som Malmö, Eskilstuna eller Lund som alla har framgångsrika liknande boenden. Kommunens personal behöver heller aldrig kopplas in. Överlåt driften och verksamheten till en frivillig-organisation som gör en helt annan bedömning av lokalernas lämplighet än majoritetspolitikerna.

Det tredje påståendet, att man skulle vara tvungen att lägga ner Tennkronan och Håven, är också helt felaktigt. Ni har 12 miljoner kronor avsatta till baracker eller små röda stugor som Ni hellre vill kalla dem (kanske i ett infall av Tomtebolycka). Använd dessa pengar till Eskadern.

Slutligen det fjärde påståendet att det finns för få träningslägenheter. Så sent som i delårsrapporten från kommunen daterad 18 maj förra året skriver direktören för sociala nämndens stab Eva Sahlén följande; " Antalet träningslägenheter sjunker och någon kö till boendeformen finns inte". Vad är sanning och vad är dikt Mats Ericson?

Till sist måste vi ge Ericson Karlsson rätt på en punkt. Hela IFN-nämnden står bakom beslutet att införa baracker och står därför gemensamt ansvariga för den förda politiken.

Sedan 2002 har nämnden krävt "Tak-över-huvud-garanti" utan att sätta av pengar till annat boende än det som redan finns och kommande baracker i en rad villaområden. Fortsätter nämnden så, kommer snart sagt vartenda villaområde att vara utrustat med baracker för hemlösa individer utan tillsyn. 250 små röda stugor lagom till valet. Nämndens ledamöter borde gå i spetsen och erbjuda sig att ställa upp en barack utanför sin egen tomt, detta i sann solidaritet med de hemlösa.

Egentligen behöver de hemlösa billiga och bra bostäder. Det enda som fungerar. När det är ordnat, finns det de som behöver stöd i sitt boende. Lägg kraften på detta i stället för på kortsiktiga, livsuppehållande åtgärder.

Jan Rejdnell

Mona-Britt Källbäck

Christer Granath

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons