Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

720 miljoner behövsför byggstart påE18 Sagån-Enköping

Annons

Länsstyrelsen i Västmanlands län har sedan mitten av 1990-talet på många olika sätt arbetat aktivt för att få till stånd en ny motorväg mellan Sagån - Enköping. Det är främst de senaste åren som frågan har uppmärksammats i en bredare krets och av media.

Att få i gång ett aldrig så angeläget vägbygge handlar ytterst om att få ett samspel mellan fysisk och ekonomisk planering. Många vägavsnitt i hela Sverige konkurrerar om de statliga vägpengarna samtidigt som arbetsplan och bygghandlingar skall arbetas fram med hänsynstagande både till allmänna och enskilda intressen.

För att något skall hända måste systemen vara synkroniserade. Och vi är nära nu! Regeringen tidigarelade vägbygget Sagån- Enköping för två år sedan och arbetsplanen finns fastställd sedan 2001. Bygghandlingarna blir klara under maj månad. Allt är förberett för den av regeringen utlovade byggstarten 2006-2007, men Vägverket har inte fått pengar så att det räcker för att starta vägbygget förrän 2008.

Samtidigt flaggas det upp tidigareläggning av stora vägbyggen i Stockholm - som i och för sig är angelägna - men som egentligen står på tur efter E18 Sagån-Enköping. Går vägbyggen i Stockholm före motorvägsbygget Sagån-Enköping utan att mer pengar skjuts till, då riskerar E18-bygget att hamna långt bort i tiden.

E18 Sagån-Enköping behöver byggstartas nu. Frågan om de 720 miljoner som det kostar att genomföra bygget behöver lösas snabbt. Samtidigt måste vi hantera den dåliga trafiksituation som finns idag på befintlig väg i avvaktan på ett färdigt motorvägsbygge. Risken att dödas eller skadas allvarligt på sträckan Sagån-Enköping är sannolikt den högsta ilandet.

Astrid Värnild

Kommunikationsdirektör vid Länsstyrelsen i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons