Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdel Zgaia: En stads historia handlar om dess invånare

Den 17 augusti 1964 var min allra första dag i Västerås, allt var nytt från Konsum till Systembolaget. Jag är av naturen nyfiken och jag bodde på en lägenhet i en villa på Allégatan 25.

Annons

På min begäran kom Roland Andersson, en ung man som utsetts för att lotsa mig i Västerås klockan 06.30. För jag ville se människorna på väg till sina arbeten.

På den tiden var Mimer (att inte förväxla med Mimer Byggnads AB) Västerås största arbetsplats. Och för att komma dit gick vi genom Kopparbergsvägen till Mimerporten. I en halvtimma stod jag och beundrade de stora cykelskaror som kom från alla håll, de steg av sina cyklar, kollades av den bastante portvakten och när han nickade fortsatte de sin gång till sina arbetsplatser.

Mimer var som en myrstack. På morgonen såväl som på eftermiddagen efter att ASEA:s signal ekade att arbetsdagen var slut blev Stora gatan under en kvart blockerad av aseater på väg hem från jobbet.

Det dröjde ända till 1989 tills en duktig konstnär med ett historiskt sinne förevigade denna händelse. Skulpturen som heter "Aseaströmmen" av B-G Broström finns att beskåda på Stora Torget. Det är det mest konstnärliga verket i Västerås och det vackraste enligt mig.

Med min ciceron, Roland vandrade jag sedan i stan men allt var stängt och prick klockan 10.00 öppnade affärerna. Jag hade hört att Sverige var det mest demokratiska landet i världen men den bilden fick en knäck efter Rolands information om de många monopolen.

Under arbetstiden var gatorna nästan tomma. En del pensionärer och några lediga personer kunde ses i affärerna. Vid lunchtid blev Västerås återigen något sånär livligt. De flesta som "Aseaströmmen" visar hade något med sig på cyklarnas pakethållare.

Från klockan 16.15 till 18.00 fylldes matvaruaffärerna av västeråsare som hade bråttom för att handla, laga mat och vila en stund.

Tiden gick och staden fick nya ansikten och nya vanor. Inga sirener ljuder längre från ASEA och oavsett vilken tid på dagen, från 10.00 till sent på natten är numera gator och affärer fulla med unga, livliga och friska människor.

Man kan med all rätt fråga sig varför ASEA försvann så snabbt och varför så många unga människor vandrar upp och ner längs Stora gatan.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons