Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdel Zgaia: Öst och väst är nära varandra som aldrig förr

Annons

Rudyard Kipling sade 1892:

- Öst är öst, och väst är väst och aldrig mötas de två".

Det har gått 126 år. Sedan dess har mycket förändrats. Inte minst kraschen på Wall Street har bevisat att vi behöver varandra.

För att inte inveckla mig i krångliga historiska resonemang tar jag bara ett par exempel:

Jeanne d´Arc. De flesta känner till hennes liv. En fransk tonårsflicka som uppsökte sin kung och begärde att få en armé för att besegra engelsmännen. Det var på 1400-talet under engelsk-franska 100-årskriget.

Hon föddes 1412 i en liten by och man tvistade om huruvida hon var en pojke eller flicka. När hon var 17 år talade Gud till henne och sade att hon måste befria Frankrike. Kungen Charles VII gav med sig och utrustade henne med en liten armé. Men några år senare, 1431, blev hon tillfångatagen och bränd på bål och 1920 kanoniserades hon.

Vem vet vem Daria Bint Thabet var? Jag steg på tåget till Stockholm och bredvid mig satt en man som höll på att läsa en bok om Daria Bint Thabet.

Daria Bint Thabet var berberdrottning och härskade över hela Nordafrika. Hon bekämpade araberna för att hindra dem att erövra hennes land. Hon kallades av araberna för Kahia, den smarta, den listiga, den modiga. Bara hennes namn skrämde araberna till ovett. Efter att ha erövrat Libyen fortsatte 40 000 arabiska soldater mot Ifrikia.

Kahia samlade alla klaner i Ifrikia och använde gerillataktik mot den stora hären. Den stora arabiska armén ställde sig på led. De blev överraskade när de omringades från alla håll av grupper ridande på kameler, elefanter, samt män och kvinnor skjutande med eldpilbågar.

Kahia vann slaget. Den sargade arabiska armén retirerade till Egypten i avvaktan på nya order från sultanen El-Ghassani som beordrade en dubbel styrka.

Kahia, som bara var 35 år, kämpade och manade på sina män genom att rida i spetsen. Hon lyckades hålla araberna utanför Ifrikia i fyra år. Men hon begick ett misstag när hon tillämpade den brända jordens taktik. En del av hennes klaner vände sig till araberna. El-Ghassani sände sin överbefälhavare Oqba Bin Nafi som fick hjälp av förrädarna. Han var fascinerad av denna kvinna och ville möta henne i strid "man mot man" till döden.

Hon dog i staden Bagai. På sin dödsbädd sade hon till sin son:

- Simon ge upp! Nya tider kommer! Jag är det förflutna och ni är framtiden, ta min krona, den är din."

Kipling hade fel. Det behövs bara tid för öst och väst att mötas. Se bara på Västerås! Det finns minst 20 procent kommer från öst. Till öst har minst en miljon västlänningar flyttat.

Det är vid sammanblandning av västerlänningar och österlänningar som vi blir kvitt krig och lär av varandra.

Abdel Zgaia

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons