Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABF: Har Surahammar råd att avstå från folkbildningen?

Annons
Uppkopplad. Folkbildning kan bland annat vara att en morfar eller mormor lär sig hantera internet och mobiltelefon för attt kunna mejla och ”messa” till sitt barnbarn, skriver debattörerna.

I ett land där människors basbehov är tillgodosedda är det invånarnas möjlighet till utveckling och upplevelser som gör oss rika. Via folkbildning öppnas dörrar till nya världar. Studieförbundens studieprogram lockar oss att spränga gränserna för vår förmåga samtidigt som dialog och öppenhet i studiecirklar utvecklar tolerans och en demokratisk hållning.

De kommunala anslagen till folkbildning har år efter år minskat. 1994 satsade Surahammar 54 kronor per invånare på folkbildning via studieförbunden. Sedan 2003 ger Surahammar folkbildningen inte något stöd alls och tillhör därmed den föga exklusiva skara av 13 kommuner i Sverige som inte alls stödjer folkbildningen. I kategorin finns helblå kommuner som Danderyd, Lidingö, Vellinge, Täby och Vaxholm.

Surahammar, nu är det dags att åter satsa! Har vi verkligen råd att avstå från folkbildningen?

Den ensamma mamman som läser spanska för att resa med sina barn till Barcelona. Den 55-åriga arbetaren som läser engelska för att förstå manualen till sin maskin. Den äldre damen som varje onsdag går på ABF-föreläsning om allt från filosofi till dagens Kina, och på så vis håller sig frisk och levnadsglad. Den unge mannen som går en studiecirkel i föreningskunskap, för att sedan hamna i kommunfullmäktige. Den unga tjejen som vill spela musik tillsammans med sina vänner och som drömmer om en framtid som artist. Morfar eller mormor som lär sig att hantera internet och mobiltelefonen för att kunna mejla och ”messa” till sitt barnbarn. Den arbetslöse medelålders mannen vars slöjdgrupp är de enda människor han träffar regelbundet.

Folkbildningen har under hela 1900-talet varit ett verktyg för att förverkliga svenska folkets drömmar. Det har också varit en praktisk demokratiskola för alla dem som har velat vara med och påverka samhället. I studie-cirkeln får deltagarna sätta upp mål för sitt lärande, välja arbetsplan och litteratur och arbeta målmedvetet mot en gemensam vision. Genom att lyssna på andras argument, och formulera sina egna stärks den demokratiska kulturen i hela samhället.

ABF och folkbildningen spelar också en stor roll för kommuninvånarnas möjligheter både att uppleva och att skapa egen kultur. I många kommuner är ABF:s kulturverksamhet den enda kultur invånarna kan ta del av förutom folkbibliotekets utbud. ABF anordnar föreläsningar, teaterföreställningar och musikkonserter. ABF är en av de största kulturarrangörerna i hela landet och skulle kunna göra Norra Västmanland än mer levande och tolerant i stället för att var och en går hem till sitt.

Fagersta kommun, för att ta ett exempel, skulle tjäna även rent ekonomiskt med ett ökat stöd till folkbildningen. För varje satsad kommunal krona kommer flerdubbelt tillbaka i form av statliga och landstingskommunala anslag. Alla dessa pengar skapar verksamhet, fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter.

Det handlar också om att satsa på medborgarnas utveckling. Ingen vill väl ha ett samhälle där invånarnas utveckling slutar den dag de lämnar skolan?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons