Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adjunkt: Anbud på utbildning - en flexibel sanning?

Med förvåning inser nu politikerna att de nedrustat nästan hela den kommunala vuxenutbildningen, det vill säga sin egen verksamhet.

Annons

Beslutet om att upphandla hela vuxenutbildningen var dock samtliga partier eniga om - ingen kan därför avsäga sig ansvaret.

Jag är inte emot konkurrens men i detta fall har anbudsförfarandet inte utförts på ett, ur konkurrenssynpunkt, rättvist sätt. Kommuner har till exempel ingen möjlighet att överklaga beslut vilket privata anordnare har. Resultatet av upphandlingen är enligt min uppfattning endast en prisfråga och man har också låtit sig "tjusas" av anbudens löften. Men vi har inte sett fakturan på den "effektiva kostnaden" än.

Utbildningsnämnden kan inte vänta med en konsekvensanalys och utvärdering när det gäller utbildning. Det handlar om människors tid, pengar, svett, tårar och planer inför sina framtida utbildningar och yrken. Det handlar också om huruvida Västerås kommun vill "producera" välutbildade studenter eller ej.

Enligt Roger Haddad (FP) hade andra utbildningsanordnare än Proaros Komvux en större flexibilitet. Komvux erbjöd alla typer av lärformer och möjlighet till hjälp av närvarande behörig lärare. Närvarande behöriga lärare har varit ett av Komvux starka kort som också gjort att Komvux av många studerande upplevs likvärdig med kvalitet. Det har nu visat sig, trots löften, vara mycket få fasta grupper som startar. I vissa kurser verkar inte någon fast grupp ha startas alls? Det som Komvux konkurrenter dessutom kallar för fasta grupper verkar vara en blek kopia av vad Komvux kallar för flex. Är endast nätbaserad utbildning det som politikerna ville ha? Inte så flexibelt men billigt.

Komvux har även avancerade institutioner med material/materiel som i vissa fall tagit 40 år att bygga upp. Om dessa institutioner "går upp i rök" kommer Komvux att ha svårt att hålla samma kvalitet som nu om Komvux återkommer på marknaden. Deadline för detta är den 1 juli 2009.

Sökande till vuxenutbildning våren 2009 är den lägsta på länge, vilket är konstigt med tanke på bland annat lågkonjunktur.

Kanske kan Vuxenutbildningscentrums (VUC) begränsade öppettider och telefontider vara en orsak? Jag tror att de i samband med den omfattande omdirigeringen av vuxenutbildningen skulle haft utökad öppettid samt ökad personaltäthet. Komvux gav innan VUC fanns den enda informationen om vuxenstudier. Komvux extremt proffsiga och kunniga expeditionspersonal har delvis haft kvar den uppgiften informellt. Inte minst märks det på att studerande fortsätter att ringa till Komvux för information om utbildning. Det är inte så konstigt eftersom på Komvux svarar man oftare i telefon än VUC gör.

Oroliga studerande blev informerade av VUC i november att det inte var någon panik med ansökan. Ansökningar som då kom in i december behandlades ändock som sent inkomna. Studerande vittnar nu om att de varken kommit in på fasta tider i grupp eller flex utan är helt hänvisade till nätbaserad undervisning. De har då ingen möjlighet till genomgångar av lärare. I en av Komvux konkurrenters anbud står: "Vi startar kurser direkt på kundens begäran", "Studerande kombinerar helt enligt egna önskemål lärarledda studier på skolan med självständiga studier. Den studerande kan välja att läsa helt på skolan och få fullt utbud av föreläsningar, seminarier och lektioner".

Ansvariga politiker med flera måste snarast kontrollera om kurser bedrivs på det sätt som lovats i anbuden. Startas kurser i fasta grupper. Finns kompensatoriskt stöd? Fyller kurserna kriterier som krävs enligt Skolverket. Finns behöriga lärare?

Sammanfattningsvis beror kanske det minskade studerandeantalet på nedanstående orsaker:

VUC:s begränsade tillgänglighet.

Studerandes oro bland annat för att behöva byta utbildningsanordnare.

Information om den nya omdirigeringen är begränsad och bitvis till och med usel.

Kunskapen om de studerandes behov saknas eller är begränsade.

De flesta studerande vill ha fasta tider men erbjuds endast nätbaserad undervisning.

Att hamna hos flera olika utbildningsanordnare är omständigt rent logistiskt.

Laborationer hos vissa utbildningsanordnare är bristfälliga i och de studerande känner därför inte förtroende för kurskvaliteten.

Ökad kostnad för de studerande till exempel för inköp av materiel och webbkamera (och dator?).

Anita Berglund

adjunkt, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons