Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adjunkt: När ska de studerande få utlovad undervisningsform?

Tyvärr ser Roger Haddad (FP) kanske inte den verklighet som jag och flera med mig möter i stort sett varje dag.

Annons

Ledsna, uppgivna studerande som äntligen hade vågat sig på studier. Studerande som ibland bara behöver hjälp med att hitta de svenska orden. Studerande med dyslexi eller som av andra orsaker inte klarar den nu nya, nätbaserade undervisningen. De vill ha fasta lektionstider, närvarande lärare och de behöver hjälp med att förstår hur de ska lösa sina uppgifter.

Idag görs inga kvalitativa laborationer inom naturvetenskap hos någon vuxenutbildare i Västerås. Anledningen till detta är enkel: ingen av dem har en laborationssal! I exempelvis kemi B har Komvux sex avancerade laborationer som är obligatoriska. De studerande får laborationsvana, lär sig hantera kemikalier och lär sig hantera avancerad teknik såsom exempelvis en spektrofotometer. De lär sig konsekvensen av att inte använda skyddskläder och de lär sig laborativ terminologi. Motsvarande laborationer hos en av Komvux konkurrenter består av att lägga en brustablett i ett glas vatten (hemlaboration) och demofilmer. Hur lär man någon cykla genom att visa det på film?

Och hur är det med kvaliteten på valideringar? En nyligen genomförd validering hos annan utbildare än Komvux bedömdes genom inskickade skriftliga övningar samt en muntlig framställning via telefon. Den som validerades behövde aldrig legitimera sig och träffade aldrig sin lärare!

Det har nu gått över en månad sedan de nya utbildningsanordnarna tog över. Det är 25 procent av en studerandes utbildningstid per termin. Hur mycket mer tid kan de studerande vänta innan de får adekvat och utlovad undervisningsform? De nya utbildningsanordnarna är inga "nya" utbildare på marknaden. Inse fakta: Detta är deras koncept och det blev nog kanske inte riktigt som Västerås kommun (beställarna) trodde det skulle bli?

Intressant att Roger Haddad verkar anse att närvaron av komvuxlärare hos de nya utbildarna indikerar bra kvalitet. Men man vinner ändå inte Wimbledon om underlaget är undermåligt och ens racket är trasigt. Trots att tränaren är en "pärla".

Anita Berglund

adjunkt, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons