Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Af: Fokus på matchning

Annons

Vid årsskiftet ersattes Arbetsmarknadsstyrelsen, Länsarbetsnämnden och Arbetsmarknadsverket av en enda myndighet: Arbetsförmedlingen.

I den nya organisationen lägger vi tydligt fokus på vår kärnverksamhet - att arbetsgivare ska hitta kompetent arbetskraft och arbetssökande jobb.

En ledstjärna för den nya myndigheten är att tydligt fokusera på kunder och förmedlingsverksamhet. En annan att de lokala och regionala behoven tydligare ska styra hur resurserna används utan att vi för den skull förlorar i enhetlighet och rättssäkerhet.

Den nya Arbetsförmedlingen är därför indelad i ett antal arbetsmarknadsområden. Indelningen bygger på människors pendlingsmönster och företagens främsta rekryteringsområden. I Västmanland finns tre arbetsmarknadsområden: Västerås, Köping och Fagersta.

Den nya organisationen är en del av vår målsättningen att vara Europas bästa arbetsförmedling år 2010. Det här är några av de steg vi ska ta.

1. Matchningen är alltid i fokus. Varje gång en arbetssökande är i kontakt med oss ska han eller hon få förslag på arbeten att söka. Av de som anmälde sig som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen i under 2007, hade 32 procent ett nytt jobb tre månader senare.

Arbetsförmedlingen är en viktig mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande. Vi har redan idag rekryteringsträffar och deltar i jobbmässor tillsammans med länets arbetsgivare. Allt oftare intervjuar och rekryterar arbetsgivarna direkt på mötesplatsen Arbetsförmedlingen.

2. Servicen till arbetsgivarna ska förbättras. Varje gång en arbetsgivare är i kontakt med oss gör vi en överenskommelse om hur vi ska vara ett stöd i rekryteringsprocessen. Under 2007 anmälde länets arbetsgivare 19 265 lediga jobb till Arbetsförmedlingen i Västmanland. Mer än 80 procent av dem var

nöjda med vår service. Men vi vässar oss ytterligare. I Västmanland är vi duktiga på att möta olika bristsituationer, bland annat genom arbetsmarknadsutbildning. Vårt mål är att bli ännu bättre på att hitta rätt arbetskraft till de lediga jobben så att länet kan fortsätta att utvecklas.

3. Bättre service till de arbetssökande. Vi har fortfarande gott om lediga jobb i Västmanland. Förra året lämnade 19 800 arbetssökande Arbetsförmedlingen med ett nytt jobb!Det går att nå oss alla dagar. På sikt ska en arbetssökande alltid kunna nå en arbetsförmedlare inom två minuter via kundtjänst och en nyinskriven sökande ska på sikt kunna få ett bokat besökt med arbetsförmedlare inom fem dagar. Då görs också en individuell bedömning av vilket stöd och service som personen kan behöva för att hitta ett jobb.

4. Vi samverkar bättre och mer med andra aktörer. På några orter i länet finns redan idag Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i samma lokaler. Det samarbetet

utvecklas och byggs ut för att gälla fler orter. Det här är några av de steg vi tar för att bli Europas bästa arbetsförmedling.

Karl-Erik Pettersson

chef för Arbetsförmedlingen i Västerås

Jan Hultberg

chef för Arbetsförmedlingen i Köping

Jonas Sundqvist

chef för Arbetsförmedlingen i Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons